IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австрия се готви да съди ЕК за АЕЦ "Пакш" 2

Ще се видим в съда, коментираха от Брюксел по темата

18:04 | 22.01.18 г. 3
<p>
	<em>Снимка: АЕЦ &quot;Пакш&quot;</em></p>

Снимка: АЕЦ "Пакш"

Австрия обмисля да заведе дело срещу Европейската комисия относно решението за проекта АЕЦ „Пакш“ 2, стана ясно по време на редовния брифинг в Брюксел, излъчен във видеосистемата на Комисията.

От ЕК прецениха през миналата година, че отпуснатата държавна помощ за централата от унгарското правителство е в рамките на европейските правила. Според Виена обаче това решение нарушава общностния интерес.

Коментарът на говорителя на ЕК Рикардо Кардозо по казуса е, че ще защититят своите позиции в съда.

В обосновката на Комисията, с която се даде зелена светлина на проекта, пише, че с помощта на АЕЦ „Пакш“ 2 Унгария ще успее да намали въглеродните емисии и да покрие своите екологични цели.

Моделът предвижда държавен заем от „Росатом“, с който ще бъдат изградени два нови реактора с номинална мощност от по 1000 мегавата. Унгарското правителство се надява да започне строителството на новите съоръжения в централата през 2018 година.

Австрия е поддръжник на зелената енергия, но разчита на водни централи и няма нито една ядрена централа на своята територия. 

Руската "Росатом" препоръча модела на АЕЦ "Пакш" и за българската АЕЦ "Белене", ако българското правителство реши да строи втора ядрена централа. Тази идея беше проиграна от експертите в Българската академия на науките (БАН), които изготвиха доклад за възможните варианти за строителството на централата. Заключението им беше, че при този модел АЕЦ "Белене" ще бъде жизнеспособен проект. 

В алтернативен доклад за реализацията на централата, изготвен от "Булатом", обаче се посочва друг модел - на АЕЦ "Акую", тоест инвеститорът в изграждането да бъде и собственик на централата и да я експлоатира. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 6 години
очевидно на малкия расист българския не му е майчин и трудно чете :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 6 години
Ти моеш ли да четеш? Съди ги за неправомерна държавна помощ, не заради централата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още