IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Базовият доход в Италия е тук, но бизнесът не е доволен

Мярката влиза в сила от април въпреки опасенията, че може да откаже младите италианци да търсят работа

12:53 | 06.02.19 г. 9
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Популистките лидери начело на Италия досега са дали много амбициозни обещания – от намаляването на данъците до замразяването на големи инфраструктурни проекти. Но тяхното най-смело обещание, а именно да гарантират на най-необлагодетелстваните граждани осигурен от държавата доход, може скоро да се превърне в реалност.

Премиерът Джузепе Конте и вицепремиерът Луиджи ди Майо – лидерът на движението „Пет звезди“, чиято идея е мярката, в понеделник представиха картата, с която най-бедните италианци ще могат да получават т. нар. базов доход, който ще се отпуска, при условие че те си търсят работа, посочва Bloomberg.

Ди Майо и неговата партия изненадващо спечелиха парламентарните избори в страната през март миналата година отчасти и заради обещанието за гарантирани средства.

Това обаче не гарантира изпълнението на плана, тъй като вицепремиерът трябваше да влезе в битка със своя коалиционен партньор „Лига“ за необходимото финансиране - сблъсък, който на няколко пъти заплаши да раздели правителството.

Битката за бюджета обаче изглеждаше като далечен спомен по време на бляскавото представяне на картата в Рим.

Според последните изчисления до 5 млн. италианци ще имат право да се възползват от базовия доход.

„Ще вкараме 8 млрд. евро в реалната икономика всяка година – хората ще могат да харчат тези 8 млрд. евро“, обеща Ди Майо по време на представянето.

Според критици планът е скъпоструващ и Италия не може да си го позволи, но „Пет звезди“ настояват, че мярката ще стимулира вътрешното търсене. Партията „Лига“ е хладна към идеята, като нейният лидер и вицепремиер Матео Салвини не присъства на представянето в понеделник.

Основна целева група на мярката за базов доход са пенсионерите, както и хората в работна възраст, които са под абсолютния праг на бедността, като представителите на втората група трябва да са склонни да приемат предложение за работа, в противен случай ще загубят привилегиите си. В същото време компаниите, които наемат такива хора ще плащат по-ниски осигурителни вноски.

Желаещите да получават базов доход ще могат да подават заявления от 6 март, като първите суми ще се изплащат през април, месец преди следващите избори в страната за европейски парламент през май.

Бизнесът обаче има своите възражения. Базовият доход може да се окаже прекалено щедра помощ и може да откаже хората от това да търсят работа, предупредиха на свой ред от основното бизнес лоби в страната.

Според работодателите месечната помощ от 780 евро може да откаже младите италианци в 20-те си години да търсят работа, заяви ръководителят на звеното за заетост на Confindustria Пиеранджело Албини пред депутати в Рим.

По думите му помощите са съпоставими със заплатите, които някои младежи в определени региони на страната получават на първата си работа, което ще създаде нежелание за работа.

„Мярката решава проблем, който разбира се изисква решение“, заяви Албини. „Но това, което подлежи на дебат, е начинът, по който се предоставя решение. Страхуваме се, че това средство вместо да стимулира хората да си търсят работа може да ги откаже от това“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 2 rate down comment 1
cokrat1
преди 5 години
ББД ще получават само тези които се регистрират на борсата ...и търсят активно работа. Това е... елемнтарно е. Държавата няма как да знае колко са безработните ако няма някакво "морковче" за регистрация на борсата. Сега няма кой да каже точно колко са безработните...затова се пускат всякакви спекулации по тая тема. Б.Б. също се гордее, че те били малко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 2
zelka007
преди 5 години
"който не работи , не трябва да яде." - българска народна приказка , адаптация ран босилек ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 2
Sakamano
преди 5 години
Как ще се поддържа трудова дисциплина, ако на работниците им е все тая? Те ще спят през работно време. Нали ако ги уволниш им правиш услуга - почват да взимат пари без да работят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 1
cokrat1
преди 5 години
Чудесна новина. За тьорчовците...парите се дават срешу желание за търсене на работа. Ако откажеш да кажем подходяща работа...ББд-то спира. Всякакви хиперболизации моля да бъдат спестени...защото са пълни глупости.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 2
supertrader
преди 5 години
Това не е ББД защото се дава само на определени групи, няма нищо общо с идеята за ББД. Просто си раздават пари пак по социалистически а социализмът винаги свършва лошо с липса на пари за преразпределяне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 9
s3
преди 5 години
+1, точно така. Представяте ли си ако при нас държавата започне да дава ББД от 1500лв. вместо да разпределя парите по програми за усвояване и към индустриалния капитал у нас? Ами това ще унищожи икономиката ни, не е за нас, не искаме ББД.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 9
Sakamano
преди 5 години
Много хора считат работата си за робство, но е точно обратното. Робство е когато ти отнемат стимула да се трудиш и държавата те храни все едно угoявa пpacе в ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 17
Иван Митев
преди 5 години
Неограничаваните щети от работата на Европейската централна банка (ЕЦБ) подсигуряват възникване на стопанска криза в Италия.При запазване на фаталната държавна грешка (липса на защита срещу щети от работата на ЕЦБ) е невъзможно спасение на Италия от катастрофална национална криза. Подходи чрез базов доход или други са с вероятна възможност за кратко да отложат началото на националната криза, ала за сметка на увеличени бъдещи щети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 24
s3
преди 5 години
Браво на Италия, добре е че мислят за младите хора, а и за останалите също. Но такава работа не е за нас, защото бизнесът у нас има нужда от работна ръка. А и 780евро не е кой знае каква сума на месец, у нас много хора работят и на по 2 места защото искат повече пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още