IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бернанке: Libor e структурно дефектен

Председателят на Фед заяви, че американската централна банка е била загрижена относно проблемите с Лондонския междубанков лихвен процент още от 2007 г.

18:14 | 18.07.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Бернанке: Libor e структурно дефектен

Libor e структурно дефектен и ще са нужни международни усилия, за да се възстанови доверието в него като основен лихвен процент при ипотеки, деривати и корпоративно кредитиране, заяви председателят на Федералния резерв Бен Бернанке пред конгреса на САЩ вчера, съобщава Financial Times.

В първото си публично изявление, откакто британската банка Barclays бе принудена да плати глоба от 460 млн. долара заради опитите си да манипулира Лондонския междубанков лихвен процент, Бернанке каза, че американската централна банка е била загрижена относно „проблемите“ с Libor още в края на 2007 г., когато за първи път се появиха слухове, че някои банки са занижавали ставките, на които реално са се финансирали.

Libor е сериозен проблем за финансовата система и за доверието в нея, с който трябва да се заемем, посочи Бернанке, като намекна, че бъдещето на референтния лихвен процент може би е поставено под съмнение.

През април 2008 г. служител на Barclays разкрива пред анализатор на клона на Фед в Ню Йорк, че банката му занижава лихвените проценти, които предлага за финансиране от междубанковия пазар, за да не изглежда по-слаба от конкурентите си.

Според Бернанке Фед е реагирал много бързо, като е подтикнал Английската централна банка и Асоциацията на британските банкери (която администрира Libor). В крайна сметка обаче асоциацията е въвела само две от шестте препоръки на Федералния резерв.

Бернанке допълва, че Фед не е подозирал тогава, че трейдъри са се опитвали да манипулират Libor, за да извлекат печалби, но е имало доказателства, че някои са обявявали по-ниски лихви, за да не изглеждат банките им слаби.

През април 2008 г. щатската комисия за търговия със стокови фючърси започва разследване и Barclays признава манипулиране на ставките с цел печалба, както и за да изглежда по-стабилна на пазара.

Реакцията на САЩ, описана от Бернанке, рязко контрастира със свидетелствата по-рано през деня вчера на гуверньора на Английската централна банка Сър Мървин Кинг, който заяви пред британска парламентарна комисия, че е научил за умишленото въздействие върху Libor едва в началото на този месец.

На въпроса на депутати защо Великобритания не е успяла да забележи проблема, той е настоял, че поверената му институция си е свършила работата. „Има огромна разлика между неправилното представяне на данните и умишленото им изопачаване.“

В същото време Пол Такър, заместникът на Кинг, каза, че предложенията за реформи в Libor на финансовия министър на САЩ Тим Гайтнър (тогава шеф на Нюйоркския клон на Фед) не са били повод за аларма, въпреки че са призовали за процедури, целящи предотвратяване на случайни или умишлени пропуски. Съобщението от Фед не е съдържало категорични данни за нечестни практики.

Протоколът от заседанието на Английската централна банка от есента на 2007 г. обаче показва, че някои от членовете й са смятали, че нивото на обявявания Libor е по-ниско от реалните нива, на които банките са си отпускали средства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:31 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
sirFaith
преди 11 години
банката му занижава лихвените проценти, които предлага за финансиране от междубанковия пазар, за да не изглежда по-слаба от конкурентите си. //////// ей това изречение ако го въведете още 5, 6 пъти вместо сегашните 3 в първите 4 абазаца ще си личи че имате редактор....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още