IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bild: Граф Дракула пресушава банковите ни сметки

Ужасът за спестяващите германци продължава, пише изданието

15:25 | 13.09.19 г. 4
<p>
	Гуверньорът на ЕЦБ Марио Драги.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Гуверньорът на ЕЦБ Марио Драги. Снимка: Ройтерс

Германският таблоид Bild обвини гуверньора на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги, че „пресушава“ банковите сметки на спестяващите хора в Германия. Това се случва ден след като ЕЦБ изпрати лихвите дълбоко на отрицателна територия, съобщава Ройтерс.

Заглавието на Bild до фотомонтаж на Драги с вампирски зъби и одежди гласи: „Граф Дракула пресушава нашите сметки“.
ЕЦБ, която се надява да даде силен тласък на икономиката близо десет години след дълговата криза в еврозоната, понижи в четвъртък лихвите и обеща да изкупува облигации без краен срок, за да тласне лихвите още по-надолу.

По-големите от очакванията стимули веднага засилиха притесненията сред пестеливите германци, които години наред се оплакват, че ниските лихви на ЕЦБ не им позволяват да получат прилична възвръщаемост от спестяванията си.

„Ужасът за спестяващите германци продължава“, пише Bild.

Изданието е критикувало Драги и преди. По време на кризата в еврозоната то подари на италианския банкер пруски шлем от 1871 г., за да покаже увереността си, че той ще се придържа към дисциплина в германски стил. Драги постави шлема на рафт в кабинета си.

Изразявайки гнева на германците, Хелмут Шлевеис, председател на влиятелната Асоциация на спестовните банки в Германия, заяви, че последния пакет от мерки на ЕЦБ „повече вреди, отколкото помага“.

Германският финансов министър Олаф Шолц опита да успокои германските граждани със спестовни сметки преди заседанието на ЕЦБ в четвъртък.

„Повечето договори, които клиентите имат с банките си, не позволяват подобни наказателни лихви, така че проблемът не е остър. Бордовете на директорите на банките са достатъчно разумни, за да предвидят какво биха могли да предизвикат с подобни наказателни лихви“, каза Шолц.

Но членът на Борда на директорите на Бундесбанк Йоахим Вюмерлинг възприе различен тон: „Скоро банките може да пристъпят към понижаване на лихвите за още повече клиенти“, каза той пред списание Focus.

Никой не бива да е изненадан, ако банките поискат по-високи такси и обмислят отрицателни лихви, заяви Вюмерлинг. „Това може да е необходимо от гледна точка на бизнеса и на надзорните банкови органи“, допълни той.

Германците отдавна гледат на Бундесбанк като на стълб на стабилност и гарант на стабилната валута.

Създадена през 1957 г., Германската централна банка се превърна в модел за независимост на централните банки през следващите години, но нейният гуверньор в момента има само един глас в Управителния съвет на ЕЦБ.

Новият гуверньор на Австрийската централна банка Роберт Холцман, който е член на Управителния съвет на ЕЦБ, заяви, че политиката на централната банка се е натъкнала на критики на заседанието тази седмица.

Запитан дали новите мерки са грешка, Холцман заяви пред Bloomberg TV: „Сигурен съм, че идеята е минала през ума на някои хора и определено мина през моя ум“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 9 rate down comment 0
majnata
преди 4 години
няма да ти отговори , плочата му свършва дотам ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 6
SS-23
преди 4 години
засилиха притесненията сред пестеливите германци, които години наред се оплакват, че ниските лихви на ЕЦБ не им позволяват да получат прилична възвръщаемост от спестяванията си.---А кой казва, че трябва да има "възвращаемост", че трябва да има "лихва"? Ти за да получиш лихва, някой трябва да я "плати" с повече труд. Ама НИКОЙ вече не иска да работи "в повече" и респективно - НЯМА КОЙ ДА ПЛАЩА ЛИХВАТА! Наистина няма кой!В природата няма "лихва" и никой в хранителните вериги не е "отгоре", кръгът е затворен и "последния" в крайна сметка изяжда "първия". Само т.н. хомосапиенс (който отдавна е само хомо) гледа да "изяде" себеподобните си и си е внушил, че една нищожна част от него, трябва винаги да е "отгоре"! Да, ама природата НЕ е съгласна с такъв дисбаланс, който нарушава равновесието....Шваби, бъдете рахат на това, което имате, защото и това моге да нямате!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 1
bgboby
преди 4 години
Господин Митев, всичките Ви коментари (които аз съм прочел) са все, че нещо се не прави павилно. Хубаво след като знаето какво не се прави правилно, моля обяснете ни какво е правилното нещо. Много разбирачи станаха с логиката "Не знам как е, но това е грешно!"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 20
Иван Митев
преди 4 години
Под ръководството на Марио Драги, Европейската централна банка по неправилен начин управлява ползване на евро. При наличие на банковата грешка Европейският съюз е с нарастващи щети и предстояща катастрофална криза.Вариантите за Европейския съюз са:1. При запазване на съдбовната грешка Европейската централна банка по неправилен начин управлява ползване на евро европейците сме с нарастващи щети и проблеми.Европейския съюз е жертва на грешка на Европейската централна банка.2. Устойчивият просперитет на Европейския съюз е възможен, когато Европейската централна банка по правилен начин управлява ползване на евро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още