IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британският парламент отново отхвърли искането на Джонсън за избори

Всички шест предложения на премиера бяха отхвърлени от депутатите, което представлява негативен рекорд за нов министър председател

08:45 | 10.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

По време на своето последно заседание британският парламент нанесе пето и шесто поражение за премиера на страната Борис Джонсън. Така всички шест негови предложения бяха отхвърлени от депутатите, което представлява негативен рекорд за нов премиер, предава DPA.

Камарата на представителите отхвърли искането на премиера за предсрочни парламентарни избори на 15 октомври. Едва 293 народни представители гласуваха "за", далеч от необходимите две трети от 650-местния парламент, и така депутатите отхвърлиха за втори път за последните пет дни предложението на Джонсън.

Преди вота ръководителят на правителството каза, че няма да иска ново отлагане на Brexit, предвиден за 31 октомври, въпреки че вчера влезе в сила закон, предвиждащ именно това.
Този текст задължава премиера да поиска от ЕС отлагане, ако не постигне споразумение за излизане до 19 октомври.

Малко по-рано британските депутати гласуваха да задължат правителството на Борис Джонсън да публикува секретните документи за ефекта от Brexit без сделка, което бе поредното поражение за премиера консерватор. Предложението бе прието с 311 срещу 302 гласа. То изисква също така правителството да разкрие комуникациите си по спорния план за суспендиране на парламента за пет седмици. 



По-рано в понеделник Джонсън изгуби влияние върху процеса по излизането на Великобритания от ЕС след влизането в сила на закон, който го принуждава да поиска отлагане на Brexit до 2020 г., ако не успее да постигне споразумение на срещата на върха на ЕС следващия месец.

Не е ясно какъв ще е следващият ход на Джонсън в кризата около Brexit – въпреки че законът го задължава да иска отлагане, ако не може да постигне ново споразумение, лидерите на ЕС многократно заявиха, че не са получили конкретни предложения.

Вчерашното заседание в Камарата на общините бе последното преди спирането на работата на парламента за пет седмици по решение на Джонсън. То ще бъде запомнено и с изненадващото съобщение на председателя на камарата Джон Бъркоу, че ще подаде оставка след прекарани 10 години на поста.

Спирането на работата на парламента, която Бъркоу нарече „конституционен скандал“, предизвика вълна от възмущение в Обединеното кралство, където противниците на тази мярка подозират Борис Джонсън, че иска по този начин да попречи на депутатите да водят дебати за Brexit и да изкара страната от ЕС без сделка. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:17 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още