IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брюксел предложи драстични мерки срещу пластмасата в морето

На прицел са пластмасовите клечки за уши, приборите, чиниите, сламките, бъркалките и пръчките за балони

14:14 | 29.05.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия предлага сериозни ограничения за пластмасовите еднократни продукти, които, след като бъдат изхвърлени, се превръщат в основен замърсител на морските води. На прицел са пластмасовите клечки за уши, приборите, чиниите, сламките, бъркалките и пръчките за балони, които заедно с изгубените или изоставените риболовни уреди съставляват около 70% от всички морски отпадъци.

В световен мащаб пластмасите представляват 85% от отпадъците в морето. Те стигат дори до белите дробове и трапезата на хората, без да е известно какво е въздействието на съдържащите се във въздуха, водата и храната пластмасови микрочастици върху човешкото здраве, съобщи Еврокомисията.

С новите правила ще се въведат следните мерки:

• Когато има алтернативи на достъпни цени, ще бъде забранено предлагането на пластмасови продукти за еднократна употреба на пазара. Забраната ще засегне пластмасовите клечки за уши, прибори, чинии, сламки, бъркалки и пръчки за балони , които ще трябва да се произвеждат от по-устойчиви материали. Пластмасовите съдове за напитки ще се допускат на пазара, само ако техните капачки остават прикрепени към тях.

• Държавите членки ще трябва да намалят използването на пластмасови съдове за хранителни продукти и пластмасови чаши. Това ще става чрез национални цели за намаляване на потреблението, алтернативни продукти или като се гарантира, че еднократни пластмасови изделия не се предоставят безплатно.

plastic1.jpg plastic1.jpg

Производителите ще помагат за покриването на разходите за управление на отпадъците и почистване, както и с мерки за повишаване на информираността по отношение на съдовете, опаковките и обвивките за хранителни продукти (напр. на чипс или бонбони), съдовете за напитки и чашите, цигарените фасове, мокрите кърпички, балоните и леките пластмасови торбички. Секторът ще получи стимули да разработва по-малко замърсяващи алтернативи за тези продукти.

• Държавите членки ще бъдат задължени да събират 90% от пластмасовите бутилки за еднократна употреба към 2025 г., например чрез депозитни системи.

• За определени продукти ще се изисква поставянето на ясни етикети, върху които е посочено как трябва да бъдат изхвърлени отпадъците, какви са отрицателните екологични последици от продукта и какво е съдържанието на пластмаса в него. Това ще се прилага за дамските превръзки, мокрите кърпички и балоните.

plastic3 plastic3

• Държавите членки ще бъдат задължени да повишават осведомеността на потребителите за отрицателните последици от изхвърлянето на пластмасови продукти за еднократна употреба и риболовни уреди, както и за наличните системи за повторна употреба и възможностите за управление на отпадъците за всички тези продукти.

Що се отнася до риболовните уреди, които съставляват 27% от всички отпадъци по плажовете, Комисията възнамерява да допълни съществуващата рамката с режими на отговорност за производителите на риболовни уреди, съдържащи пластмаса.

Следващи стъпки

Сега предстои предложенията на Комисията да бъдат внесени в Европейския парламент и Съвета за приемане. Комисията призовава останалите институции да разгледат приоритетно този въпрос и да постигнат осезаеми резултати за европейците преди изборите през май 2019 г.

По случай Световния ден на околната среда на 5 юни Комисията също така ще даде началото на информационна кампания в целия ЕС, за да привлече вниманието към избора на потребителите и да подчертае ролята на всеки един човек в борбата с морските отпадъци и замърсяването с пластмаси.

Разбира се, борбата с генерираните в ЕС морски отпадъци е само част от глобалната картина. Като поема водещата роля обаче, Европейският съюз ще бъде в силна позиция да предизвика промени на световно равнище – чрез Г-7 и Г-20 и посредством прилагането на целите на ООН за устойчиво развитие.

След предприетите през 2015 г. мерки по отношение на пластмасовите торбички 72% от европейците заявяват, че вече използват по-малко такива торбички (проучване „Евробарометър“).

С новите мерки ще се избегнат емисии в размер на 3,4 млн. тона CO2 еквивалент, както и екологични щети на стойност 22 млрд. евро до 2030 г. Предвижда се да се спестят около 6,5 млрд. евро на потребителите, твърди Еврокомисията.

plastic2 plastic2

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още