IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бундестагът разреши доставка на тежки оръжия за Украйна

Германия вече е изпратила на Украйна близо 2500 противовъздушни ракети, 900 гранатомета и милиони боеприпаси

14:29 | 28.04.22 г. 16
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: EPA/CLEMENS BILAN</em></p>

Снимка: EPA/CLEMENS BILAN

Германският парламент (Бундестаг) гласува в подкрепа на изпращането на тежки оръжия за Украйна - символично решение, което отразява промяната на курса на правителството по този въпрос, предаде DPA.

Германия първоначално отказваше да изпраща всякакво нападателно оръжие на Украйна, а по-късно избягваше да изпраща тежко военно оборудване като бронирани машини.  

Под натиск както в страната, така и от съюзниците, правителството на канцлера Олаф Шолц наскоро даде съгласие да се позволи на Украйна да закупи германски оръжия и подкрепи размяната на въоръжение със съюзници, които от своя страна изпращат тежки оръжия на Киев.

За днешното необвързващо решение гласуваха 586 депутати, 100 законодатели се обявиха против, а седем се въздържаха. Решението получи подкрепата на управляващите партии и на основния опозиционен блок на Християндемократическия съюз и Християнсоциалния съюз (ХДС/ХСС) на бившия канцлер Ангела Меркел.                 

Преди това участващите в управлението фракции и опозицията (християндемократите на бившия канцлер Ангела Меркел) се споразумяха за съвместно предложение след дни на обсъждане, което освен доставки на оръжия, както преки, така и в рамките на т.нар. пръстеновиден обмен, предвижда и финансова и хуманитарна помощ за Украйна, която вече два месеца се съпротивлява на непровокирана и брутална руска инвазия.

Лидерът на опозицията Фридрих Мерц (ХДС/CDU) заяви, че в дискусията за доставките на оръжие проблемът не е бил в опозицията, а в самите правителствени фракции, които сами обвиняваха канцлера Олаф Шолц в слаби комуникационни умения и бездействие в подкрепата на Украйна, стигайки до въпроса от редиците на коалицията „дали все още е на поста си".

Мерц разкритикува поведението на канцлера по отношение на Бундестага, който отсъстваше по време на дебата, и го обвини в несигурност и слабост. Действията на Шолц „се характеризират с колебание, отлагане и плахост". Според него все пак е добре, че Бундестагът е приел предложение за подкрепа на Украйна. Ако правителството беше действало бързо, това нямаше да се наложи, каза Мерц и призова управляващите фракции да преговарят конструктивно за по-добро финансиране, като заяви, че осем седмици ценно време са минали, защото правителството не е представило достатъчно информация по този въпрос.

По време на дебата лидерът на социалдемократите (SPD) Ларс Клингбайл защити политиката на федералното правителство, което „знае, че трябва да взема последователни и бързи решения", но което, особено сега „има основни убеждения в принципите" и не ги отхвърля във важни моменти. Клингбайл благодари на лидерите на парламентарните партии от управляващата коалиция и опозицията за съдействието им при изготвянето на предложението. И обвини християндемократите в „дребнавост и малоумие". Въпреки това е било „правилно и важно" да се изпрати ясен сигнал на Украйна и Путин от центъра на парламента. Клингбайл апелира към Мерц да одобри специалния фонд от 100 млрд. евро за модернизиране на Бундесвера.

Крайнодясната партия „Алтернатива за Германия“ (AfD) гласува против декларацията. Парламентарната група на AfD почита паметта на "всички загинали във войните и скърби заедно с опечалените". В същото време канцлерът Шолц пътува „до Япония за цъфналите вишни", вместо да обоснове пред Бундестага какво представя коалицията тук, казаха от десницата. Предложението звучало като "декларация за присъединяване към война". Дитмар Барч, лидер на парламентарната група на Левицата, говори за „фатална надпревара" за все по-тежки оръжия. Липсвали дипломатически инициативи, каза той и добави, че солидарността и деескалацията не се изразяват в тежки оръжия, „затова ще се противопоставим на тях“.

Германия вече е изпратила на Украйна близо 2500 противовъздушни ракети, 900 гранатомета и милиони боеприпаси, включително ръчни гранати и мини, съобщи DPA. Сега Берлин планира да даде бронирани машини на Словения за заместване на танковете от съветската епоха, които страната изпраща на Украйна, да изпрати минохвъргачки директно на Киев и да му позволи да закупи държани на склад самоходни бронирани зенитни оръдия от Германия. 

Германски компании са поискали също да изпратят 88 танка Leopard, 100 бронирани машини Marder и 100 гаубици на Украйна, разрешение за което още не е дадено.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

16
rate up comment 2 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Стигнали до Киев, ама решили да не го превземат... муахахаха, или си крайно *** или крайно нагъл? Избери си. Може и двете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 1
GiRo
преди 2 години
Баш! Между другото, ника ти отива .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 2
0pk
преди 2 години
Абе те за два дни стигнаха до Киев, ама после решиха че няма да го изравняват със земята и се върнаха обратно. Това за чиповете е проблем на "развития" свят. В руските ракети седи по един алкохолик, който върти *** и управлява по криволинейна траектория. Затуй са мноо опасни техните ракети. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 1
GiRo
преди 2 години
Не останаха ракети. Чипове нема. Това не са ти тостери.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 1
GiRo
преди 2 години
Мхм, за две седмици до Берлин, нал тъй? Реалността - Мордор два месеца не може с. Чернобаевка да осигури.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 4
andy
преди 2 години
Ако се стигне до там, такива като теб ще са първите кристализирали. Моли се да не става!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 4
andy
преди 2 години
А САЩинските, много ли са точни?! Пред 1999 една от тях удари къща в Горна Баня. Къде е Белград къде Горна Баня?! Ще имаш повече причини да не спиш нощем, току виж ти уцелили панелката по случайност. ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 4
0pk
преди 2 години
Е добре, накрая като предадем всичкие оръжия на Украина и не остане оръжие в Европа, кое ще спре Путин да я завладее? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 2 години
русия трябва да бъде заличена!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 6
Николай Караджов
преди 2 години
Гузните германци се чудят как да си изкупят вината за дългогодишната подкрепа за Путинг рашиста нациста. Най-вероятно им е напомнил за фашиста нацист Хитлер и срама и вината която носят за ВСВ и това което са причинили на света. И да това е добро като за начало, но не е достатъчно, нужна е много по-голяма помощ и подкрепа за Украйна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още