Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

България получава над 30 млн. евро от Брюксел за пет жп проекта

ЕК отпусна днес общо 2,2 млрд. евро за 140 проекта, приоритетно в жп транспорта

България получава над 30 млн. евро от Брюксел за пет жп проекта

Снимка: архив Ройтерс

България ще получи почти 30,2 млн. евро от Механизма за свързване на Европа за реализацията на пет железопътни проекта, съобщават от Европейската комисия (ЕК).

Най-голямо финансиране – почти 12,2 млн. евро, получава проектът за модернизацията на тяговите подстанции във Враца и Перник.

Малко над 8,9 млн. евро се отпускат за проучвания във връзка с удвояването на жп трасето Пловдив – Свиленград – граница с Турция, 4,9 млн. лева са за проучвания и проектиране на модернизацията на жп линията Мездра – Медковец, 2,4 млн. евро са за проекта за модернизация на трасето Драгоман – граница със Сърбия, а 1,74 млн. евро са за проекта за жп връзката до пристанище Бургас.

Още по темата

Общата инвестиция, която ЕС отпуска по Механизма за свързване на Европа, е 2,2 млрд. евро за 140 проекта в транспортния сектор, уточняват от ЕК. От тях 1,6 млрд. евро са за 55 проекта за жп инфраструктура по основната трансевропейска транспортна мрежа.

Други 142 млн. евро са предвидени за инвестиции в  проекта за преход към по-екологични горива. Редица проекти включват преобразуване на плавателни съдове, така че да могат да се движат с втечнен природен газ, както и изграждане на съответната инфраструктура в пристанищата.

Тези проекти ще подпомогнат изграждането на липсващи транспортни връзки по целия континент, устойчивия транспорт и създаването на работни места, посочва се в съобщението.

Приоритет се отдава на проектите за засилване на железопътната мрежа, в т.ч. трансграничните връзки и връзките с пристанища и летища. Превозът по вътрешни водни пътища ще се насърчи чрез увеличаване на капацитета и подобряване на мултимодалните връзки с пътната и железопътната мрежа.

При морския превоз приоритет се отдава на проектите за морски превоз на къси разстояния при използването на алтернативни горива и за инсталирането на наземно енергоснабдяване на пристанищата с цел намаляване на емисиите от закотвените в тях кораби.

Данните на ЕК показват, че България е получила 384,2 млн. евро от Механизма за свързване на Европа за транспортни проекти. Общата инвестиция в тези проекти е 526,2 млн. евро. Сред тях са проекти за корабоплаването по Дунав, за ремонта на жп трасето София – Волуяк, за жп линията София – Елин Пелин, жп участъка Костенец – Септември, за модернизация на участък от магистралата София – Калотина, проекти за пътна безопасност и други.

По статията работиха: автор Миглена Иванова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Wirecard е била разграбена преди да фалира