Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Дания иска нов маршрут за газопровода „Северен поток-2“

Датската агенция по енергетика вижда заплаха за околната среда в лицето на съоръжението, което трябва да влезе в експлоатация до края на годината

Дания иска нов маршрут за газопровода „Северен поток-2“

Снимка: Ройтерс

Изграждането на полемичния газопровод „Северен поток-2“, който ще свързва Русия и Германия, може да бъде забавено, тъй като Дания иска от компанията строител да намери алтернативен маршрут, съобщава Bloomberg. 

Още по темата

Датската агенция по енергетика, която извършва оценка на влиянието на новата газова връзка върху околната среда в изключителната икономическа зона на Балтийско море, поиска от строителите на газопровода да намерят друг маршрут за проекта.

Този ход създава допълнителна несигурност около завършването на съоръжението на фона на твърденията, че газопровода ще влезе в експлоатация до края на тази година.

„Северен поток-2“ разделя страните членки на Европейския съюз (ЕС) на два лагера. Едните, водени от Полша, гледат с тревога на нарастващата зависимост на блока от руския газ, като новата газова връзка ще заобиколи Украйна, което ще изолира страната и ще я направи по-уязвима спрямо руското влияние.

Американският президент Доналд Тръмп също разкритикува проекта през изминалата година, призовавайки Европа да се насочи към алтернативни газови източници като американския втечнен природен газ (LNG).

Компанията зад „Северен поток-2“ твърди, че е необходим нов газопровод, за да се гарантира, че доставките ще продължат да се извършват и през следващите десетилетия, тъй като вносът за ЕС ще се увеличи.

Противниците на проекта посочват, че газопроводът нарушава кохезията на блока и отслабва стратегията за Енергиен съюз, който цели интегрирането на газовите и енергийни пазари в региона, диверсификацията на енергийните доставки и подобряване на сигурността.

Uniper SE, Engie SA, Royal Dutch Shell Plc, OMV AG и BASF SE’s Wintershall са партньори на руския газов експортен монополист „Газпром“ по отношение на финансирането на проекта за разширяване на доставките с 55 млрд. куб.м годишно.

Руския доставя една трета от природния газ в Европа и не планира да се откаже от своя дял на фона на разширяващия се списък от конкуренти в лицето на Норвегия, Азербайджан и САЩ.

По-рано тази година ЕС се съгласи да затегне правилата за внос на природен газ от трети страни, които включват изискването за разделено притежаване на газ и преносни линии, като се очаква Европейският парламент да одобри окончателно актуализираните правила през следващата седмица.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (19)

   1| 2    
0
 
3
 
19
khao до: Pyramid
преди 1 година
Няма профилна снимка
това само показва колко си разбрал написаното...
1
 
2
 
18
Pyramid до: khao
преди 1 година
Това е медийна публикация, която, само цитирам. Не съм я аз правил, нито съм измислял факти.
1
 
2
 
17
khao до: Pyramid
преди 1 година
Няма профилна снимка
това си е няква твоя фантазия, което не значи че е вярна ...
3
 
2
 
16
преди 1 година
Според мен ако има нужда от такъв маршрут г-н Борисов ще се отзове на искът ! Ценете го този човек прави много за цялата ни държава ..
3
 
2
 
15
преди 1 година
Няма профилна снимка
Бойко Борисов ще вземе най-правилното решение тук! Мисля, че той е най-компетентен!

Още от Европа
Коронавирусът застрашава пенсионната индустрия в Европа