Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Данните за американската инфлация не дадоха единна посока на европейските борси

Общоевропейският индекс Stoxx 600 остана почти без промяна, като акциите в минния сектор отписаха 1,9%, а тези при технологиите напреднаха с 1,2%

Данните за американската инфлация не дадоха единна посока на европейските борси

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Водещите европейски индекси завършиха сесията във вторник разнопосочно, след като бяха съобщени последните данни за американската инфлация, съобщава CNBC.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 остана почти без промяна, като акциите в минния сектор отписаха 1,9%, а тези при технологиите напреднаха с 1,2%.

Британският измерител FTSE изтри 0,5%, като понижение от 0,4% имаше и за германския DAX. Ръст от 0,1% обаче отчете френския бенчмарк CAC.

 По-рано днес стана ясно, че цените, които американските потребители плащат, са нараснали през август по-слабо от очакванията, прекъсвайки поредица от силни ръстове. Това е показател, че част от натиска към ускоряване на инфлацията започва да отслабва, отбелязва агенцията. 

Индексът на потребителските цени (Consumer Price Index, CPI) е нараснал с 0,3% спрямо юли – най-малкия ръст от седем месеца насам, сочат данни на министерството на труда. Спрямо година по-рано CPI е нараснал с 5,3%. 

Междувременно представителката на Германия в Европейската централна банка Изабел Шнабел каза, че инфлацията в еврозоната “по всяка вероятност” ще се облекчи още следващата година, но институцията е готова да действа, ако това не стане. 

Цените в блока растат повече от очакваното, но банката продължава да държи на позицията си, че повишението е временно и се дължи на по-скъпия петрол и суровини, както и на недостиг на компоненти като чипове.

При индивидуалните акции тези на британския търговец на дребно JD Sports поскъпнаха с 9,7%, след като компанията отчете седемкратен ръст на печалбата за полугодието.

Обратно, испанската компания за комунални услуги Endesa изтри 5,2% от стойността си.

По статията работи: Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Задълбочава ли се разломът между старите и новите страни членки на ЕС?