IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Deutsche Bank изненада с "тлъста" печалба

Бизнесът с ценни книжа и с валути с фиксиран доход отново се представя особено добре

14:37 | 28.04.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Клон на Deutsche Bank в Мюнхен. <em>Снимка: Andreas Gebert/Bloomberg</em></p>

Клон на Deutsche Bank в Мюнхен. Снимка: Andreas Gebert/Bloomberg

Бумът на световния фондов пазар генерира силен попътен вятър за Deutsche Bank в началото на годината. През първото тримесечие тя спечели 908 милиона евро след загуба от 43 милиона евро година по-рано. Инвестиционното банкиране отново беше движещата сила.

Анализаторите очакваха значително по-слаб растеж.

„Тези резултати засилват очакванията ни, че ще постигнем целите си за 2022 г.", каза главният изпълнителен директор на банката Кристиан Зевинг. Кредиторът леко повиши прогнозата си за приходите за тази година. „Първото тримесечие е допълнително доказателство, че Deutsche Bank е на прав път във всичките четири бизнес области и става по-печеливша в дългосрочен план“, каза той. 

От януари до март приходите на групата се се увеличили с 14 процента до 7,2 милиарда евро, докато разходите са намалели. Преди данъци банката генерира печалба от 1,6 млрд. евро след печалба от 206 млн. евро година по-рано. Бизнесът с ценни книжа и с валути с фиксиран доход отново се представя особено добре, докато растежът в търговията с лихвени продукти отслабва донякъде. Приходите в инвестиционното банкиране се покачиха с една трета до 3,1 милиарда евро.

Значително намаление на заделените провизии за лоши кредити

За разлика от тях приходите в банкирането на дребно за частни клиенти остават без изменение на ниво от 2,2 милиарда евро, а в бизнеса с корпоративни клиенти те спадат с 1% до 1,3 милиарда евро. Подобно на конкурентите си, Deutsche Bank се бори с ниските лихвени проценти в еврозоната.

Значително по-малка тежест от същия период на предходната година генерират провизиите за риск. Те се понижават с 86 процента до 69 милиона евро. През първото тримесечие на 2020 г. Deutsche Bank, подобно на други банки, значително увеличи провизиите за риск, тъй като очакваше рязко нарастване на неизпълненията по кредитите поради пандемията, която започна по това време. През годината като цяло провизиите за риск ще бъдат значително по-ниски от досега предвижданото, се казва в писмо до служителите, цитирано от N-TV.

С оглед на ръста в инвестиционното банкиране най-голямата германска частна банка е малко по-уверена за годината като цяло. Приходите трябва да останат приблизително непроменени в сравнение с предходната година в размер на 24 милиарда евро. Досега банката беше очакваше малко по-ниски доходи. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още