IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джордж Сорос продължава да се бори срещу Brexit

Милиардерът увеличава дарението си за неправителствена организация, която се бори за оставане на Великобритания в ЕС

08:29 | 12.02.18 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<span font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Джордж Сорос.&nbsp;</span><em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Джордж Сорос. Снимка: Архив Ройтерс

Американският милиардер Джордж Сорос очевидно продължава да подкрепя противниците на излизането на Великобритания от ЕС. Неправителствената организация Best for Britain ще получи още 100 000 паунда за своята дейност, съобщи през уикенда вестник Guardian.

Инвеститорът реагира по този начин на атаки срещу него в десния печат. Статия в Daily Telegraph го обвини в таен заговор, за да спре Brexit и го описа като “комарджия, намесващ се във вътрешните работи на Великобритания".

Сорос вече дари на групата 400 000 паунда през миналата седмица. Организацията води кампания за оставането на Великобритания в ЕС, макар че правителството на Обединеното кралство поясни, че решението за напускане на ЕС през 2019 г. е окончателно. 

Фондацията “Отворено общество” на милиардера инвеститор стартира краудфъндинг кампания (crowdfunding, от англ. – групово финансиране, е новосъздаден начин за събиране на средства от много хора) за набиране на средства, създадена след вестникарските атаки над Сорос, като тя вече е набрала повече от 50 000 британски лири, откакто подкрепата му бе разкрита в сряда миналата седмица.

„Щастлив съм да се боря с онези, които се опитаха да използват кампанията за размазване, а не за аргументи, с които да подкрепят проваленото си дело", казва Сорос пред Guardian. 

87-годишният Сорос, бежанец от Унгария, който направи състояние със залози срещу британския паунд в началото на 90-те години, твърди, че напускането на Великобритания на ЕС ще бъде трагична грешка, която ще отслаби влиянието на страната. 

Противниците на Brexit твърдят, че излизането от ЕС ще е най-голямата грешка на Великобритания след Втората световна война и ще подкопае политическото и финансовото влияние, което страната има. Според привържениците на Brexit обаче той ще освободи Великобритания от един доминиран от Германия експеримент и в крайна сметка британската икономика ще започне да процъфтява.

По време на предизборната кампания на САЩ през 2016 г. Сорос подкрепи кандидата на демократите Хилъри Клинтън. Сорос също така е и остър критик на унгарския премиер Виктор Орбан.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:17 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 13 rate down comment 5
national power
преди 6 години
КОМЕНТАРЪТ Е ИЗТРИТ ПОРАДИ НАЛИЧИЕ НА ОБИДНИ КВАЛИФИКАЦИИ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още