IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До няколко дни Испания може да помоли ЕС за 30 млрд. евро помощ за банките

Според испанския вестник La Vanguardia, позоваващ се на източник от министерството на икономиката, средствата са за четирите национализирани банки

12:54 | 14.08.12 г.
Автор - снимка
Редактор
До няколко дни Испания може да помоли ЕС за 30 млрд. евро помощ за банките

Испанското министерство на икономиката и централната банка на страната подготвят молба до Европейския съюз за отпускането на помощ от 30 млрд. евро за банковия сектор, пише днес испанският вестник La Vanguardia, като се позовава източник от министерството, съобщи РИА Новости.

„Министерството на икономиката и испанската централна банка подготвят спешно документ, който правителството ще изпрати в Брюксел, за да поиска кредит от 30 млрд. евро за национализираните банки“, посочват от испанското издание. Според неговата информация документът ще бъде изпратен много скоро, вероятно дори в четвъртък или петък.

В съобщението са посочени 4 банки, които са на практика собственост на испанския държавен фонд за преструктуририране на сектора - Bankia, Catalunya Caixa, NCG Banco и Banco de Valencia. Това са и четирите най-проблемни кредитни институции в страната.

През последните месеци властите в ЕС работят над проблемите на националните дългове и недостатъчната ликвидност в банките. През септември трябва да започне да действа постоянният спасителен фонд за еврозоната – Европейският механизъм за стабилност (ЕМС).

Предвидено е той да разполага с фонд от 700 млрд. евро, от които 500 млрд. евро като кредитен ресурс и 200 млрд. евро под формата на резерв в случай на невърнати заеми от длъжниците. ЕМС ще може да кредитира страните от еврозоната, за да ги спаси от фалит, да отпуска кредити за рекапитализирането на банките, както и да изкупува държавни облигации на страните от еврозоната със сериозни проблеми на първичния и на вторичния пазар.

Испания е сред 5-те държави от еврозоната, които се обърнаха за помощ към ЕС за преодоляване на финансовите си проблеми. На 25 юни страната отправи официална молба за помощ на стойност до 100 млрд. евро за рекапитализиране на банковата система.

Кредитите за спасяването на банките ще се отпускат в замяна на редица задължения, поети от тях за подобряване на финансовото им състояние, както и на поемане на задължения от Испания за подобряване на положението в банковия сектор на страната като цяло. В Испания ще бъде създадена специална компания за управление на активи, в която до края на 2012 г. банките, в които държавният фонд за преструктуриране има мажоритарно участие, ще преведат проблемните си активи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:41 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още