IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕБВР отпуска 1 млрд. евро извънредна помощ заради коронавируса

Мерките са насочени най-вече в подкрепа на малките и средните предприятия в регионите, които банката покрива

13:24 | 14.03.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) обяви извънреден „Пакет солидарност“ на стойност 1 млрд. евро с мерки в подкрепа на компаниите в регионите, които покрива, за справяне с последиците от пандемията от коронавирус, става ясно от прессъобщение на банката.

Тя уточнява, че това е първоначален отговор на кризата и е готова да направи повече, ако и когато е необходимо.

Предложенията са били одобрени вчера от акционерите на ЕБВР, която инвестира в подкрепа на развитието най-вече на частния сектор в 38 нововъзникващи икономики.

Въз основа на извънредната програма банката ще създаде „рамка за устойчивост“ за осигуряване на финансиране на съществуващи клиенти на ЕБВР със силни основи на бизнеса, които изпитват временни затруднения с кредитирането.

„Пандемията от COVID-19 и последиците от нея за икономиката са безпрецедентно предизвикателство за ЕБВР и за страните, които покрива“, казва президентът на банката Сума Чакрабарти.

„За да даде солидарен отговор с акционерите, страните, партньорите и клиентите си, банката създаде рамка за устойчивост, включваща ново и допълнително финансиране на стойност 1 млрд. евро за съществуващи клиенти, извънредни ликвидни средства, работещ капитал и финансиране на търговията. Това е първата стъпка. Банката е готова да разшири още своя отговор и предприема активни и неотложни стъпки за преглед, приспособяване и разширяване на финансиращите си инструменти“, допълни той.

Планираните мерки ще включват разширяване на финансирането на търговията и предоставянето на краткосрочно финансиране до две години чрез финансови институции, особено в подкрепа на малки и средни предприятия.

Банката ще се стреми да осигури краткосрочни работещи капиталови инструменти до две години за други корпорации и енергийни предприятия, за преструктуриране на счетоводните баланси и за краткосрочна ликвидна подкрепа на общински, енергийни и инфраструктурни клиенти.

Тя ще прецени необходимостта от преструктуриране на съществуващи заеми, включително възможността за удължаване на падежи и промяна на други условия и ще използва възможностите си за предоставяне на средства в местна валута.

Основната цел на мерките е да предостави бърз отговор на нуждите на компании, които страдат от последиците от коронавируса и породеното от тях сътресение на световната икономика.

Икономисти на ЕБВР очакват икономиката на всички региони, които тя покрива, да пострадат с особено забавяне на ръста в Централна Азия, Източна Европа, Кавказ, Русия и Югоизточна Европа.

Страните, които са силно интегрирани в световните снабдителни вериги и най-вече са пряко зависими от Китай и Европа, вероятно ще пострадат най-много от вируса. Туристическата индустрия също вероятно ще бъде засегната в много страни от ЕБВР.

Спадът на цените на петрола вероятно също ще повлияе на страните производителки в регионите на ЕБВР и парите, които емигрантите изпращат в родината си, също се очаква да намалеят, съобщава банката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още