IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

EDF възстановява производството на ядрена енергия във Франция през тази година

Водните централи и увеличената работа на ядрените централи повишават приходите на енергийния гигант за полугодието

14:48 | 31.07.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Френският енергиен гигант EDF е произвел с 2,7% повече ядрена енергия във Франция през първото полугодие на 2018 година, става ясно от финансовия отчет на компанията. През шестте месеца на годината реакторите на EDF се произвели 202,6 тераватчаса електроенергия.

Във Великобритания обаче има спад - от 5,9% до 30,2 тераватчаса.

Компанията отбелязва и съществено увеличение на производството от своите водни централи - с 37,6% до 29,3 тераватчаса във Франция.

Увеличеното производство на водните централи и възстановяването на ядрените реактори, както и съкращаването на разходите, са в основата на по-високите приходи на компанията - с 5,6% до 35,18 млн. евро. Печалбата преди облагане с данъци (EBITA) се увеличава с 18,9% до 8,2 млрд. евро, става ясно още от отчета, публикуван на страницата на компанията.

През 2017 година EDF имаше неочаквани проблеми с ядрените си реактори във Франция. Това доведе до спад на произведената електроенергия и загубата на 1 млн. потребители.

Сега обаче компанията започва да се съвзема от спадовете и потвърди очакванията си за печалбата за цялата 2018 година - в диапазона от 14,8 млрд. до 15,3 млрд. евро.

В отделно съобщение EDF съобщава, че ще удължи работата на два от блоковете си в АЕЦ "Фесенхайм" поне до средата на 2019 година. Това е най-старата централа във Франция - въведена е в експлоатация през 1977 година.

Причината е забавянето на пускането в експлоатация на новия реактор в АЕЦ "Фламанвил". През миналата седмица EDF съобщи, че проблеми със заварките ще удължат работата по проекта, припомня Ройтерс. Зареждането с ядрено гориво на реактора се отлага за четвъртото тримесечие на 2019 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още