IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Един на всеки петима в Гърция с неплатени данъци

Данъкоплатците - физически и юридически лица, с просрочени задължения през януари са били над четири милиона

09:54 | 23.03.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Един на всеки петима в Гърция е с неплатени в срок данъци, а спрямо 700 хиляди данъкоплатци в близките дни ще бъдат предприети принудителни мерки като конфискации, съобщава гръцкото издание "Капитал".

През януари 80 на сто от четирите най-важни данъка в Гърция са били платени в срок, докато 20 на сто от данъците са останали неплатени.

Данъкоплатците - физически и юридически лица, с просрочени задължения през януари са били над четири милиона, като техният брой е нараснал с 38 458 в сравнение с декември миналата година, съобщава БТА.

На повече от един милион данъкоплатци, в това число и на такива с дългове от над 500 евро, са били наложени принудителни мерки, за да се издължат.

Над 60 на сто пък са длъжниците, на които са били наложени конфискации.

Изчисленията на данъчните показват, че просрочените дългове в момента възлизат на 101 332 милиарда евро, от които 13,74 млрд. се оценяват като несъбираеми /става дума за починали, бедни и други такива данъкоплатци/.

На форум в Делфи в началото на месеца премиерът Алексис Ципрас обяви, че в близко бъдеще няма да има намаляване на данъците, като поясни, че подобни стъпки не могат да бъдат предприети, докато ефектът от тях заплашва да навреди на социалната система.

По думите му намаляването на данъците не е панацея за проблемите на Гърция.

Според Ципрас предварително условие за намаляване на данъците е да се гарантира, че Гърция няма да се върне към прахосничество и корупция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
bigmamascandal
преди 6 години
Сефте
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още