IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

EK одобри държавната помощ за Air France

Франция ще подкрепи авиокомпанията си с до 7 млрд. евро, за да се предотврати фалита ѝ

13:27 | 04.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;&nbsp;Cyril Marcilhacy/Bloomberg</p>
<div class="photo-info-categorization" style="caret-color: rgb(0, 0, 0); color: rgb(0, 0, 0); font-family: inherit; font-size: 16px; font-variant-caps: inherit; box-sizing: border-box; margin: 0px; padding: 0px; border: 0px; font-variant-ligatures: inherit; font-variant-position: inherit; fon

Снимка:  Cyril Marcilhacy/Bloomberg

На Франция ѝ бе позволено да помогне на Air France в рамките на причинената от коронавируса криза - със 7 млрд. евро под формата на гаранции за заеми и заем като акционер. Европейската комисия одобри ликвидната помощ в понеделник, наред с други неща, със забележката, че без държавна подкрепа в възможен дори фалитът на авиокомпанията. Франция е доказала, че всички други възможности за набиране на пари на финансовите пазари са били разгледани и изчерпани.

От една страна, одобрена е държавна гаранция до 90 процента - за заеми до четири милиарда евро. Подчинен акционерен заем на френската държава е одобрен в съответствие с правилата на договора за ЕС. Според Европейската комисия държавната помощ е възможна, ако в противен случай би имало сериозно опасение за цялата икономика на държава членка.

Френската държава притежава 14,3% дял в групата Air France / KLM, една от най-големите авиокомпании в Европа с флот от над 300 самолета. Заради пандемията в момента практически не се провеждат полети.

„Авиационната индустрия е важна по отношение на работните места и възможността за свързване. В контекста на пандемията от коронавирус Air France също така играе съществена роля за репатрирането на граждани и за превоз на медицинско оборудване", заяви вицепрезидентът на ЕК и европейски комисар по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер. Тя добави, че „Франция също така е обявила планове за някои възможности за зелена политика по отношение на Air France. Държавите членки са свободни да разработят мерки в съответствие с техните политически цели и правила на ЕС".

Преди дни Нидерландия също заяви, че ще предостави на партньорската авиокомпания на Air France - холандския флагман превозвач KLM - до 4 млрд. евро държавна помощ.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още