Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

ЕК призова да се сложи край на спекулациите с цените на газа

Комисията ще представи обновена газова и енергийна политика на ЕС през декември 2021 г.

ЕК призова да се сложи край на спекулациите с цените на газа

Снимка: Bloomberg

Европейската комисия призова в сряда да се сложи край на спекулациите с цените на природния газ и енергията на фона на пазарните опасения.

„Трябва да сложим край на спекулациите на енергийните пазари, ето защо засилваме мониторинга си върху пазарите на природен газ и енергия“, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пред Европейския парламент в Страсбург в сряда.

Комисията ще представи обновена газова и енергийна политика на ЕС през декември 2021 г., но все още не е сигурно докъде ще стигне, за да ограничи спекулациите, пише Euobserver.

Европейските депутати досега се противопоставят на призивите да ограничат финансовата намеса в газовите и енергийните пазари, предупреждавайки, че намесата ще подкопае доверието в пазара, което разкрива доминацията на спекулантите при съображенията около газовия пазар.

Някои евродепутати призоваха Европейската комисия да „има куража“ и изцяло да изключи пазарните сили от уравнението.

„Трябва да сложим край на тази пазарно базирана система, при която растящите цени означават спекулантите и акционерите да печелят дори повече пари, а обикновените хора да плащат сметката“, заяви френският съпредседател на групата на левите Манон Обри пред Урсула фон дер Лайен.

Още по темата

Страните членки ще обсъдят въпроса на срещата на високо равнище в четвъртък и петък.

Все повече държави искат ЕС да предприеме действия, за да спре спекулациите на пазарите на природен газ и енергия през последните седмици.

Испания призова Комисията да блокира определени оператори от търговия на европейския пазар на въглеродни емисии, особено „спекуланти с пазарна сила“.

Енергийният министър на Люксембург Клод Тюрм наскоро заяви, че пазарната реформа на ЕС е била „възможност да се преборят спекулантите“.

За да се предотвратят прекомерните спекулации, той предложи минимум хеджиране за всички „пазарни участници“, което ги принуждава да коригират инвестициите си, увеличавайки стабилността на цените.

Случайни събития

Цените на газа за кратко достигнаха 118 евро за мегаватчас на холандските TTF пазари този месец – най-важният търговски хъб за природен газ в Европа. Това е увеличение от 800% от март насам, когато цените се въртяха около 15 евро.

Търговците отдават увеличението на цената на различни фактори, например по-слабите потоци от газ от Русия към Европа, промените в температурните прогнози в Северозападна Европа, слабите ветрове през лятото и спекулативната търговия.

Цените в момента се стабилизираха на малко по-ниско ниво – около 90 евро, след прогнози за по-меко време, което показва, че цените на природния газ и енергията подлежат на случайни събития и пазарни сили, а не са в резултат на политически избор.

Някои трейдъри изказват предположения, че ценовите колебания са почти изцяло причинени от спекулативна търговия на TTF пазарите.

TTF е причината за [ценовата] волатилност в Азия и Атлантика, тъй като фундаментите на втечнения природен газ остават доста стабилни този месец“, казва базиран в Сингапур търговец на природен газ пред S&P Global, компания за бизнес и финансови анализи. „Невъзможно е да се каже защо цените се вдигат и спадат“.

Изпълнителният директор на Международната агенция по енергетика Фатих Бирол наскоро заяви пред бизнес лидери и законодатели, че „увеличенията на глобалните цени на природния газ напоследък са в резултат на няколко фактора и е неточно и подвеждащо отговорността да се постави върху началото на прехода към чиста енергия“.

Засилвайки пазарното доверие, фон дер Лайен заяви пред законодателите, че най-доброто средносрочно и дългосрочно решение на колебаещите се цени на енергията е да се увеличат инвестициите във възобновяема енергия.

„Европейската Зелена сделка в средно- и дългосрочен план е основен стълб на европейския енергиен суверенитет през 21 век“, каза тя.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (23)

   1| 2| 3    
1
 
0
 
23
Pyramid до: supertrader
преди 1 месец
supertrader,Стоян Петров, доколкото разбирам, се изказва във вида че, системата работи щатно, съгласно заложените при проектирането и правила.В тази логика, наистина, криза няма и тази система, служи изправно на създателите си. ТЯ НЕ Е ПРЕДВИДЕНА ДА РАБОТИ ЗА ВСИЧКИ ХОРА. Всички хора са равни но, някои, са по-равни от останалите. ЗА ТЯХ, работи системата и, за тях, няма криза.Ние да му мислим.
0
 
0
 
22
преди 1 месец
Обратното на "умната" платформа, "редактира думата "ДУХ". ЕГАТИ СЕРСЕМЛИКА.
1
 
0
 
21
преди 1 месец
ТЪЖНА КАРТИНКА:"ЕК призова да се сложи край на спекулациите с цените на газа".Замислете се: След, като "призовава", значи...ЗНАЧИ, НЯМА СИЛИТЕ, *** И И ИНСТРУМЕНТАРИУМА да скръцне със зъби, да удари по масата, и да закове:"- БАСТА. ДО ТУК СЪС СПЕКУЛАТА!"Жалка картинка, казвам ви. Поробен от банките, ЕС е едно голямо, бюрокЛатично безгръбначно.......и какво търсим ние в него? Защита на националните си интереси?
4
 
0
 
20
ing5rov до: Bones
преди 1 месец
хаха , браво кокъл ... ама как да се сдържа ,да не им се изтропам в устенцата на тролеите гевендиева , лапников , фонов и пенмана ...
4
 
3
 
19
Стоян Петров до: supertrader
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Чакай малко, ти сиромахомил ли си? Хората изобщо не се чудеха когато вземаха ковидните обезщетения и бонуси и ги изхарчиха ....... на Южното черноморие, ние ще ги мислим през януари какво ще правят?

Още от Европа
Новата климатична политика на Германия се разминава с обещанията на Зелените