IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК снижи леко прогнозите си за икономиката на България

Според зимната прогноза на Комисията икономическият растеж на страната ще достигне 3,7% през тази година

14:39 | 07.02.18 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) леко снижи прогнозата си за икономиката на България през тази и следващата година. Комисията очаква икономическият растеж на страната да бъде 3,7% през 2018 г. и леко да се забави до 3,5% през 2019 г., като за сравнение в есенната икономическа прогноза очакванията бяха за увеличение съответно от 3,8% и 3,6%.

Оценките за миналата година са икономическият ръст да е достигнал 3,8%, което също е с 0,1 пр.п. по-малко спрямо есенната прогноза.

Според зимните прогнози на Комисията основният двигател на растежа през тази и следващата година ще бъде силното местно търсене, а приносът на износния сектор ще бъде положителен едва от 2019 г. Прогнозите сочат още, че европейските фондове ще продължат да засилват публичните инвестиции и през настоящата година, а увеличението на заплащането ще продължи да стимулира частното потребление.

ЕК очаква още както инвестициите, така и частното потребление също да бъдат сред основните двигатели на икономическото разширяване през следващата година.

Брюксел посочва, че след като е била отрицателна в продължение на три години, инфлацията в България е достигнала ниво от 1,2% през 2017 г., основно заради по-високите цени на енергията и суровините, както и по-високите цени на комуналните услуги.

No automatic alt text available.

За настоящата и следващата година ЕК и тук леко понижава прогнозите си, макар че те остават високи. Според доклада ръстът на потребителските цени ще достигне 1,4% през 2018 г. и 1,5% през 2019 г. Прогнозите от есента и в това отношение бяха с по 0,1 пр.п. по-високи.

Ускоряването на инфлацията спрямо миналата година според ЕК се дължи на глобалните цени на петрола, за които се предполага, че ще продължат да стимулират нагоре цените на енергията, макар и по-бавно. В същото време очакванията на комисията са същинската инфлация да продължи да се ускорява, тъй като ръстът на разполагаемите доходи на домакинствата ще продължат да подкрепят частното търсене.

Последна актуализация: 00:39 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 2
Otka4eni reformatori
преди 6 години
Пак ще го напиша. Как бе? Нали сме икономически стабилни, икономиката е в просперитет. Богатееем и ходим на почивка в Гърция, при това по 3 пъти в годината. Как така ръста на пртоизводството ще се забави. Ци,ганите стават все повече и повече. Те нали ще работят....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
Sandy
преди 6 години
След като стана ясно, че няма да ни приемат в семейството на белите хора, вече започна открито да се говори за Валутният борд, колко бил вреден, както и за курса евро - лев, при който лева е твърде много надценен. Вземи ли да се говори, че съпругите ви слагат рога, значи е така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още