IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК снижи леко прогнозите си за икономиката на България

Според зимната прогноза на Комисията икономическият растеж на страната ще достигне 3,7% през тази година

14:39 | 07.02.18 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Стабилно възстановяване на европейската икономика

По отношение на целия Европейски съюз и еврозоната Комисията отбелязва, че двата региона са постигнали най-бързия темп на икономически растеж за последното десетилетие – от по 2,4%, с което са надхвърлили очакванията.

ЕК прогнозира, че силното икономическо възстановяване ще продължи и през 2018 г. и 2019 г. За настоящата година очакванията са икономиките на ЕС и на еврозоната да се разширят с по 2,3%, докато за следващата година прогнозите сочат леко забавяне в ръста до 2,0% и за двата региона. Прогнозите са по-високи в сравнение с есенния доклад, когато се очакваше ръст от 2,1% и от 1,9% за двете години за ЕС и зоната с единна валута.

Image may contain: text

Комисията представя и технически допускания без участието на Великобритания в икономиката на ЕС, като според тях икономическият ръст за ЕС27 би бил по-висок с 0,2 пр.п. и с 0,1 пр.п. съответно за 2018 и 2019 г. 

Основни причини за растежа са както силно изразеното въздействие на възходящата фаза на икономическия цикъл в Европа, където пазарите на труда продължават да се подобряват, и особено положителните икономически нагласи, така и по-голямото от очакваното активизиране на икономическата дейност и търговията в световен мащаб.

Силното търсене, високата степен на използване на капацитета и благоприятните финансови условия вероятно ще се отразят положително на инвестициите през прогнозния период, допълват от Комисията.

Що се отнася до инфлацията, ЕК оценява нивото ѝ в еврозоната през миналата година на 1,5%, а в ЕС тя е с 0,2 пр.п. по-висока. Според днешните прогнози инфлацията ще се запази на същото ниво и през тази година в зоната с единна валута, но леко ще се ускори в ЕС28 – до 1,9%. Макар че в еврозоната ръстът на потребителските цени в еврозоната леко ще се забърза – до 1,6%, за ЕС прогнозите сочат обратното – забавяне с 0,1 пр.п.

No automatic alt text available.

Комисията коментира, че очаква същинската инфлация, която изключва нестабилните цени на енергията и непреработените храни, да се запази умерена в условията на бавно възстановяване от стагнацията на пазара на труда и все още слаб натиск за увеличаване на заплатите. Общата инфлация пък ще продължи да се влияе значително от цените на енергията.

Според доклада рисковете за прогнозирания растеж остават до голяма степен балансирани. Възможно е обаче икономическият растеж да надхвърли очакванията в краткосрочен план в съзвучие с положителните икономически нагласи.

В средносрочен план високите цени на активите на световния пазар могат да се повлияят неблагоприятно от евентуална преоценка на рисковете и основните икономически показатели. Продължават да са налице рисковете с неблагоприятен ефект, свързани с неясния изход от преговорите за излизане на Обединеното кралство от ЕС, както и свързаните с геополитическо напрежение и възприемане на по-национално ориентирани и протекционистки политики, коментират още от ЕК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:39 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 2
Otka4eni reformatori
преди 6 години
Пак ще го напиша. Как бе? Нали сме икономически стабилни, икономиката е в просперитет. Богатееем и ходим на почивка в Гърция, при това по 3 пъти в годината. Как така ръста на пртоизводството ще се забави. Ци,ганите стават все повече и повече. Те нали ще работят....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
Sandy
преди 6 години
След като стана ясно, че няма да ни приемат в семейството на белите хора, вече започна открито да се говори за Валутният борд, колко бил вреден, както и за курса евро - лев, при който лева е твърде много надценен. Вземи ли да се говори, че съпругите ви слагат рога, значи е така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още