IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК търси начини да промени СТО в опит да угоди на САЩ

Комисията предлага няколко начина за „ремонт“ на системата за уреждане на спорове на СТО - основна причина за оплакванията на Вашингтон от организацията

13:26 | 14.07.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия предложи варианти за преодоляване на притесненията на американската администрация за начина, по който функционира Световната търговска организация (СТО), опитвайки се да предотврати назряващата криза в отношенията си със САЩ.

„Функцията на СТО за решаване на спорове е в голяма опасност и са необходими бързи действия от членовете й, за да бъде съхранена“, се казва в документ за вътрешно ползване на ЕК, видян от Bloomberg. Текстът с дата 5 юли е бил разпратен до 28-те страни членки на Европейския съюз и е обект на консултации и одобрение.

Комисията предлага няколко начина за „ремонт“ на системата за уреждане на спорове на СТО, включително увеличаване на броя на членове на апелативния орган от седем на девет и отговаря на американските притеснения, че панелът надвишава правомощията си.

Предложенията на комисията целят да отговорят на оплакванията на САЩ за начина, по който панелът работи, споменати в доклада за дневния ред на търговската политика за 2018 г. на администрацията на президента Доналд Тръмп.

От август 2017 г. САЩ блокират кандидати за апелативния орган на СТО, тъй като според Вашингтон той надхвърля правомощията си. Ако САЩ продължат по този начин, панелът няма да може да изпълнява работата си до края на 2019 г., тъй като няма да разполага с трима панелисти, необходими за подписването на разпорежданията.

Според генералния директор на СТО Роберто Асеведо американските действия елиминират ролята на търговската организация като форум за решаване на спорове и ще доведат до „ефект на доминото“ при въвеждането на ответни търговски мерки.

ЕС настоява апелативният орган да запази възможността за решаване на спор в 90-дневен срок или при необходимост да удължи този период. САЩ обаче не са доволни, че от май 2014 г. панелът не е решавал спор в рамките на 90 дни.

Американската администрация също така отправя критики към това, че бивши членове на панела остават в състава му и след изтичане на мандата им, довършвайки разглеждането на оплаквания, подадени докато са заемали поста.

Както администрацията на Тръмп, така и на неговият предшественик Барак Обама критикуваха апелативния орган за изготвянето на ненужни заключения или издаването на препоръчителни мнения, които надвишават правомощията му. От ЕК посочват, че разпоредбите на СТО трябва да бъдат изяснени достатъчно, за да се гарантира, че апелативният орган не се опитва да интерпретира значението на някои национални регулации – друго оплакване на САЩ.

Комисията също така иска запазването на правилото, че една-единствена държава членка не може сама да налага вето върху апелативни решения. Това е в противоречие с искането на Вашингтон всяка страна от СТО да отхвърля решения по каквато и да е било причина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още