IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ердоган освободи за втори път гуверньора на централната банка на Турция

Турският президент назначи на мястото на Мурат Уйсал бившият финансов министър Наджи Агбал

13:45 | 07.11.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Освободеният от длъжността управител на централната банка на Турция&nbsp;Мурат Уйсал. <em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Освободеният от длъжността управител на централната банка на Турция Мурат Уйсал. Снимка: Bloomberg L.P.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган освободи управителя на централната банка на страната за втори път за последните 16 месеца, като назначи бившия финансов министър Наджи Агбал за нов гуверньор след продължителен спад в стойността на турската лира, съобщава Bloomberg. 

С това решение приключва мандата на Мурат Уйсал като управител на Турската централна банка малко повече от година, след като пое поста.

Рязката промяна е наложена заради няколко поредни седмици на спад на турската валута, която отслабна до рекордно ниско ниво в петък. От август Уйсал повиши разходите по заемите чрез комбинация от увеличаване на лихвените проценти и други мерки, за да успее да осигури достатъчно подкрепа за валутата или да овладее инфлацията, която достигна двуцифрено ниво в сравнение с официалната цел от 5%.

Назначаването на Агбал поставя бившия финансов министър в неудобна позиция, която го принуждава да отговори на очакванията на инвеститорите да стабилизира валутата и да балансира това с исканията на Ердоган. Турският президент смята, че високите разходи по заемите ускоряват инфлацията. Повечето централни банкери по света вярват, че е точно обратното.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още