IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС губи надежда за пробив в преговорите за Brexit

Все повече нарастват тревогите, че каквито и отстъпки блокът да е готов да направи, те няма да са достатъчни за британските депутати

10:54 | 07.03.19 г. 11
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Представителите на Европейския съюз гледат все по-песимистично на шансовете за постигане на пробив в преговорите за излизането на Великобритания от блока. Преговарящите подозират, че каквото и да предложат, то няма да бъде достатъчно, за да може британският парламент да подкрепи сделката на премиера Тереза Мей.

Според трима източници на Bloomberg, запознати с хода на събитията, все повече нарастват тревогите, че каквито и отстъпки блокът да е готов да направи, те няма да са достатъчни за спечелването на достатъчно мнозинство в Камарата на общините. ЕС не е готов да променя позицията си, ако не е сигурен, че споразумението ще бъде подкрепено от британските депутати.

Популярното мнение в Брюксел е, че нереалистичните очаквания са се увеличили в Лондон и това, което иска главният прокурор Джефри Кокс – изпратен от Мей да преговаря с ЕС, е невъзможно, посочват запознатите.

Европейските преговарящи също така са разочаровани, че трябва да водят разговори с поредния нов събеседник. Кокс е ветеран в правосъдната система на Великобритания и е известен с пищната си реторика и театрален глас. На този фон преговорите на Кокс от вторник се описват от европейски представители като едни от разговорите, проведени с най-лош тон от началото на двугодишния преговорен процес.

Едно от основните искания на Кокс е за независим арбитраж по спорната мярка за ирландската граница, така че при необходимост нейното действие да бъде прекратено без одобрението на Европейския съд – нещо, което ЕС отказва да приеме.

И макар че остават само дни до 12 март, когато британският парламент ще гласува отново върху сделката на Мей, изглежда позициите в преговорите не омекват, като всяка страна разчита, че другата ще отстъпи.

Привържениците на Brexit в Лондон, които изглеждаше, че ще отстъпят пред Мей миналата седмица, отново втвърдиха тона си. И макар все още да има някакво време за промяна на позициите, британските представители вече започват да чертаят варианти за това какво ще стане, ако сделката отново бъде отхвърлена.

Засега обаче рискът от развод без споразумение изглежда е обуздан, тъй като парламентът получи право да гласува за отхвърляне на възможността от такъв развой на събитията. Според предварителни допитвания депутатите ще подкрепят подобна мярка, която да гарантира, че няма да се стигне до най-тежкия за бизнеса вариант.

Според източници обаче премахването на заплахата от развод без сделка отслабва и натиска върху блока за отстъпки.

Положителен знак е и това, че в сряда лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин е провел среща, продължила над един час, с бившите министри на Консервативната партия Оливър Лютуин и Ник Болс, които подкрепят „систематичен“ Brexit, в опит да намерят общ подход към ситуацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:56 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

11
rate up comment 6 rate down comment 12
abdul
преди 5 години
Въобще не го забравям. Като е първо външна граница на ЕС, ти помниш ли кой я построи?Ти май забравяш защо я построиха тази мрежа - нито за да спрат търговията с Турция, нито защото е митническа граница на ЕС.Кльона с Турция е заради бежанците.Може ли да ми кажеш коя държава (Ирландия?) ли ще построи "първовъншната" граница на ЕС със Северна Ирландия, м?"И съвсем правно няма как да има разлика между две еднакви по същество граници. Как ще ги разграничат една от друга от гледна точка на европейското право"Ти май не разбираш, че в UK на никой не му пука за европейското ви право. На терен граница между Северна Ирландия и Ирландия няма да има и разговора започва от тук, а не от европейското право.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 15 rate down comment 1
pinoccio
преди 5 години
Забравяш, че българо-турската граница първо е външна граница на ЕС, след това е българо-турска. По същия начин ирландско-ирландската граница първо е външна граница на ЕС, а след това е ирландско-ирландска. И съвсем правно няма как да има разлика между две еднакви по същество граници. Как ще ги разграничат една от друга от гледна точка на европейското право и определението за външна граница на ЕС - по някакви кръчмарски определения ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 10
abdul
преди 5 години
Те и онези в брюксел не виждат нищо .. засега.Наблюдавай твърдостта на Орбан в поредната джендърска драма по изключването му от ЕНП, както и резултатите от предстоящите евроизбори."Засега" ..муахаха..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 12
abdul
преди 5 години
На думи изглежда супер.Не помниш ли защо между България и Турция има граница? Не помниш ли биещия бабички? А Кухата синя каска? Ми те така влязоха в парламента..Случая с брекзит е много подобен, с една малка разлика: бежанците в UK идват от Европа, не от Ирландия.Никой не иска търговски граници, освен ЕС като единна митническа зона. В този ред на мисли кой ще опъне кльона, ако Ирландия и UK не го искат сами, м? Германия? България? САЩ?Съседни държави не биха си сложили търговски граници, освен в случаи като скорошния албанско-сръбски, но дори и там митата ги отмениха бързо. Самия брекзит спечели основно заради бежанците..Икономическата, регулативна и бюджетна свобода им идва дюшеш на UK към решаването на бежанския въпрос чрез брекзит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 33 rate down comment 5
Sakamano
преди 5 години
Засега не виждам опашка. Дори националистическите партии вече се отказаха да искат *exit. Разбира се, излизането на UK без сделка и последвалата икономическа катастрофа на острова ще реши въпроса окончателно и никоя друга страна повече не би се решила да напуска.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 20 rate down comment 3
pinoccio
преди 5 години
Е как няма да има, като става външна граница за ЕС? Тогава защо с Турция да има, и то с бодлива тел? Нали разбираш, че няма как да стане това. Ще има физическа граница, с митници. Британците трябва или да пуснат Северна Ирландия да се събира с Ирландия, както искат хората, или да стане мазало след възкръсването на ИРА. И без това вече гърмяха за предупреждение - налице са съответните знаци. А и по този въпрос ЕС е безкомпромисен - това поне е ясно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 15
abdul
преди 5 години
Граница между Северна Ирландия и Ирландия няма да има освен ако юнкер (или бойко) не отидат да инсталират бодлива тел там, а това никой на острова нито го иска, нито ще го допусне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 15
abdul
преди 5 години
А не мислиш ли, че при една добра сделка за UK (те лоша за тях няма да приемат), може да се окаже че на опашката за exit-и има още поне 3 държави?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 24 rate down comment 3
Sitting_Bull
преди 5 години
Що ЕС да губи надежда и да прави отстъпки, проблема е по-голям за англетата ако няма сделка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 34 rate down comment 1
pinoccio
преди 5 години
Британците всичко могат да преглътнат, но не и Северна Ирландия - това е най-големият им проблем. Искат да няма граница между двете Ирландии, ама няма как след излизането им от ЕС. Сложат ли физическа граница там, ИРА ще гърми по всяка британска папийонка в Белфаст и в Лондондери. Борис Джонсън съвсем няма да има време да се среши. Така става, когато политиците се заиграват на демокрация - щели да питат хората за нещо толкоз важно, а преди това са им изпилили тиквите като чешки моливи. Е, какво да им отговорят едни подострени от пропаганда карандаши?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още