IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС иска ролята на арбитър в търговския спор между САЩ и Китай

Съюзът „се опитва да уреди или стабилизира настоящата ситуация“, смята вицепрезидентът на ЕК Юрки Катайнен

09:39 | 08.04.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейският съюз (ЕС) може да помогне за уреждането на търговския спор между САЩ и Китай. Това заявиха в интервюта за Bloomberg двамата вицепрезиденти на Европейската комисия (ЕК) Юрки Катайнен и Валдис Домбровскис.

Вместо да участва в конфликта ЕС може да използва ролята си на най-голям световен пазар, за да подкрепи правилата на международната търговия и да окаже натиск срещу прилагането на едностранни мита като тези на американския президент Доналд Тръмп, заявиха двамата високопоставени представители на Брюксел.

ЕС „се опитва да уреди или стабилизира настоящата ситуация“, посочи Катайнен, който е еврокомисар за заетостта и растежа. По думите му трябва да има сътрудничество както с Вашингтон, така и с Пекин. 

Неговият колега Домбровскис – с ресор единната европейска валута и социалния диалог, заяви, че ролята на ЕС не е да заема страни, а да уважава правилата. „Ако има търговски спорове – а винаги има търговски спорове, те трябва да бъдат решени в рамките на Световната търговска организация“, посочи той.

Европейските лидери увеличават усилията си, за да избегнат пълномащабна търговска война между двете най-големи икономики в света. Германският канцлер Ангела Меркал и френският президент Еманюел Макрон ще посетят Вашингтон този месец, за да проведат преговори с Тръмп преди датата 1 май, когато американските власти трябва да решат дали Европа ще продължи да бъде изключена от американските мита върху стоманата и алуминия.

По думите на Домбровскис страните не трябва да предприемат едностранни действия, което представлява „причина за притеснения“.

Въпреки това европейските представители посочват, че налице са някои въпроси, на които трябва да бъде намерено решение, като свръхкапацитета на Китай в производството на стомана или тревогите за защита на правата на интелектуалната собственост.

„Много е правилно това, което Тръмп каза, че основният принцип на търговията трябва да бъде реципрочен“, посочи Катайнен. „Затова ние очакваме реципрочност от Китай, макар да разбираме, че това няма да стане за една вечер“, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още