IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС отправи ново предупреждение за здравето на големите банки

Забележка, която по всяка вероятност е насочена и към евентуалното обединение на германските гиганти Deutsche Bank и Commerzbank

18:30 | 21.03.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Банковият регулатор на еврозоната предупреди, че финансовите институции, които планират сливания, трябва да гарантират способността си за самостоятелно оздравяване в случай на криза – забележка, която по всяка вероятност е насочена и към евентуалното обединение на германските гиганти Deutsche Bank и Commerzbank.

Двете банки потвърдиха в края на миналата седмица, че водят преговори за сливане след месеци на натиск от властите в Берлин, които настояват за споразумение, съобщава Ройтерс.

Европейската централна банка и Единният съвет за преструктуриране (ЕСП) посочиха в четвъртък, че двете банки, както и всеки друг кредитор, планиращ сливане, трябва да гарантира способността на новото обединение да бъде „оздравено“, за да не се стига до това данъкоплатците да плащат за спасяването му в случай на криза.

„Ако една банка стане твърде голяма, сложна или взаимосвързана... тя трябва да има допълнителен капитал“, посочва председателят на Европейския банков орган Андреа Енриа на въпрос в Европейския парламент за възможното обединение между Deutsche Bank и Commerzbank.

Неговите коментари бяха повторени от ЕСП. От агенцията заявиха, че няма да коментират индивидуални банки или сливания, но на въпрос за намеренията на двата германски кредитора посочиха в изявление, че очакват „фирмите да вземат предвид своята способност за оздравяване, когато предприемат по-значителни промени на бизнес модела си“.

По-рано днес стана ясно, че главният изпълнителен директор на Deutsche Bank Кристиан Зевинг вярва, че има голяма вероятност за сливане с Commerzbank, посочва източник на Ройтерс, запознат с позицията му.

Това предполага пореден сблъсък със синдикатите, които се опасяват, че обединението ще доведе до мащабно съкращаване на персонал, както и с някои по-скептично настроени инвеститори.

Според Зевинг сделката има множество плюсове, включително категорично надмощие на местния пазар, споделяне на разходите за технологии и други.

Колкото до съкращаването на персонала, такова ще бъде необходимо със или без сливането, посочва източникът. Според друг запознат Deutsche Bank изобщо нямаше да започне преговорите, ако се очакваше те да се провалят.

Въпреки това не липсват спънки. Влиятелният германски синдикат Verdi, който има предвставители в надзорните съвети и на двете банки, се противопостави на плановете за сливане с довода, че това поставя в риск до 30 000 работни места.

В същото време най-малко трима високопоставени инвеститори на Deutsche Bank изразиха резерви за плановете на двете банки, посочват запознати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още