IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС се готви пак да ограничи пътуванията от САЩ

Мярката е препоръчана от ротационния председател на Съвета на ЕС Словения заради разпространението на коронавируса в страната

10:09 | 26.08.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg</em></p>

Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg

Европейският съюз (ЕС) ще обсъди в четвъртък дали да наложи повторно ограничения за посетителите от САЩ, тъй като се увеличават новите случаи на коронавирус в страната.

Мярката е препоръчана от Словения, която е ротационен председател на ЕС, и отговаря на оценката на безопасността за пътуване в страните, съобщава Bloomberg, като цитира свои неназовани източници.

Новите случаи на заразени с коронавирус в САЩ са 507 на 100 хил. души през първите две седмици на август, според Европейския център за превенция и контрол на заболяванията. Границата в насоките на ЕС е 75 на 100 хил. души.

Спирането на пътуванията на американците обаче ще бъде удар за авиокомпаниите и туристическите фирми, които настояват за пълно отваряне на доходоносните трансатлантически маршрути.

„Подобно решение би било изключително разочароващо за европейските авиокомпании, да не говорим за нашия туристически сектор, който се възползва много от притока на американски пътници, откакто ограниченията бяха премахнати през юни“, казва се в изявление на лобистката група Airlines for Europe.

Според правилата на ЕС тенденцията за нови случаи трябва да бъде стабилна или намаляваща и не повече от 4% от изследваните за вируса да са положителни. Насоките взимат под внимание и разпространението на по-опасни варианти на коронавируса, както и реципрочното отваряне на пътуванията – нещо, което САЩ не направи.

Все пак в ЕС решенията за това как да се ограничават пътуванията зависи от правителствата на всяка държава членка. Въпреки че страните в голяма степен следват указанията на ЕС, в някои моменти различни държави се отклоняват от тях.

Последното предложение препоръчва премахването на няколко други държави от „зеления“ списък, включително Израел, казват източниците на агенцията.

Според друг служител поне една страна - Хърватия, ще гласува против предложението. Премахването на САЩ от „зеления“ списък ще изисква съгласие между квалифицирано мнозинство от държавите членки на ЕС.

Пътуванията между ЕС и САЩ са точка от политически спор между двете страни. Администрацията на Байдън запази граничните ограничения въпреки натиска да позволи на посетители от ЕС да посещават страната. Американските представители посочват нарастващите случаи на инфектираните с делта варианта като една от причините за това решение.

Авиокомпаниите между ЕС и САЩ възстановиха пътникопотока на под 50% от нивата преди пандемията, след като Брюксел избра да пусне напълно ваксинираните американци през юни.

Lufthansa заяви по-рано този месец, че очаква Северна Америка да се отвори от края на лятото, докато Air France планира да предложи 70% от обичайните си за цялата мрежа места през това тримесечие, прогнозирайки връщане към рентабилност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още