IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС се готви за тримесечна отсрочка на Brexit

Според европейски представители Тереза Мей ще бъде принудена да отложи развода с три месеца, като това е един от оптимистичните сценарий на Брюксел

10:34 | 22.02.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейският съюз очаква британският премиер Тереза Мей да бъде принудена да поиска тримесечна отсрочка на Brexit. Това съобщават европейски източници пред Bloomberg, пожелали анонимност.

Преговорите между двете страни предполагат, че Мей ще помоли за удължение на двугодишния преговорен период, ако британският парламент подкрепи споразумението за развода с Брюксел, но то остане неподписано до следващата среща на върха на ЕС на 21-22 март.

Съюзът гледа на подобно искане като на „техническо удължение“, за да получи британският парламент повече време за приемането на необходимите за излизането от блока закони. Всяко продължение от над три месеца ще постави Великобритания под натиск за участие в предстоящите европейски избори през май – нещо, което и двете страни искат да избегнат.

Потвърждение за възможно забавяне направи и самият представител на ЕС в преговорите Мишел Барние, който заяви, че не изключва подобна възможност, въпреки че не направи предположение за продължителността.

На въпрос дали очаква т. нар. твърд Brexit да се случи той посочи, че е по-притеснен от преди, но все още има време споразумението да бъде спасено.

Лондон трябва да се състезава с времето, ако иска да успее да постигне в срок исканите промени в спорния предпазен механизъм за ирландската граница, които ще позволят на цялото споразумение за Brexit да бъде прието от британския парламент. С оставащи само пет седмици до датата за напускане на ЕС все още няма изгледи за по-значителен успех.

Тереза Мей неведнъж е заявявала, че не иска да се стига до отлагане и ще изпълни графика, който предвижда напускането да стане в края на март. Евентуалното забавяне изисква първо молба от страна на Великобритания, която след това трябва да бъде одобрена от останалите 27 страни членки на блока.

Според представителите на ЕС тримесечното удължение на срока е част от техния най-оптимистичен сценарий, като все още остава рискът Великобритания да напусне на 29 март без споразумение. Друг алтернативен вариант е и възможността Мей да бъде принудена да поиска по-дълго забавяне, ако не получи нужната подкрепа у дома.

В същото време британският финансов министър Филип Хамънд намекна, че може да напусне правителството, ако се стигне до Brexit без сделка.

В същото време 100 умерени депутати от Консервативната партия на Мей подписаха общо писмо, в което предупреждават, че ще гласуват срещу нея, за да я принудят да отложи Brexit и да гарантира, че няма да се стигне до развод без споразумение. В него те посочват, че обмислят да подкрепят мярка на депутата от Лейбъристката партия Ивет Купър и представителя на торите Оливър Лютуин, която да накара правителството да отложи излизането, ако не бъде постигнато споразумение.

Мярката може да бъде подкрепена от най-малко 25-има членове на правителството, сред които поне четирима министри и дузина заместник-министри, съобщава в. Guardian. Не се съобщава дали Хамънд ще е един от тях.

В четвъртък стана ясно, че преговорите между британския министър по въпросите на Brexit Стив Баркли, главният прокурор Джефри Кокс и Мишел Барние не са достигнали пробив. Тереза Мей се нуждае от поне едно доказателство за напредък до следващата седмица, когато членовете на парламента заплашват да поемат контрола върху процеса по Brexit.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 5
ABBA
преди 5 години
ЕС се готви за тримесечна отсрочка на Brexit Анатема!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още