IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС се разделя и с последната квота за селскостопански продукти

Въведените през 1968 г. квоти за производство на захар отпадат след броени дни

16:54 | 29.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

След броени дни, от 1 октомври 2017 година, ще отпадне и последната квота за производство на селскостопански продукти в ЕС - за захар. Системата беше въведена преди почти 50 години, през 1968 година, а нейното премахване беше част от преговорите за реформа на Общата селскостопанска политика (ОСП) през 2013 година, припомнят от Европейската комисия (ЕК).

В периода 2006 - 2010 година в сектора за производство на захар бяха налети 5,4 млрд. евро за преструктуриране. Затова и в Брюксел смятат, че индустрията е подготвена за прехода към реалните пазарни условия. Производителността се е повишила значително, а компаниите в сектора обръщат внимание на новите пазари за износ, посочват още от ЕК.

В случай на неочаквани смущения на пазара обаче има предвидени и мерки, сред които вносно мито, извън преференциалните търговски споразумения, мерки за частично складиране и т.н. Брюксел предлага и подпомагане под формата на директни плащания за земеделските стопани в случай на криза.

EС е водещият световен производител на захар от цвекло (приблизително 50% от общото количество). Захарта от цвекло обаче представлява само 20% от световното производство на захар — останалите 80% се произвеждат от захарна тръстика.

По-голямата част от захарното цвекло в ЕС се отглежда в северната половина на европейския континент, където климатът е по-подходящ за отглеждането на културата.

В общността отрасълът за преработка на вносна сурова захар от захарна тръстика също има значително присъствие, допълват от ЕК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още