IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евродепутатите гласуваха за повече европейско съдържание при видео стрийминга

Добавката към Директивата за аудиовизуални медийни услуги ще засяга още споделянето на видео и услугата "видео по поръчка"

22:58 | 02.10.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Заседание в Европейския парламент, Снимка: Ройтерс</em></p>

Заседание в Европейския парламент, Снимка: Ройтерс

Евродепутатите подкрепиха план, който предвижда поне 30% от съдържанието на платформите за видео стрийминг като тези на Amazon и Netflix да бъде с европейска насоченост или европейски съдържание, съобщава Euractiv.

Новите регулации, които са част от Директивата за аудиовизуални медийни услуги, засягат още споделянето на видео и услугите „видео по поръчка“, както и традиционните телевизионни оператори.

Този план беше подкрепен от 452 депутати в Европейския парламент, като 132 гласуваха "против". 

Добавката към Директивата е част от правилата, включващи забрана на съдържание, което показва насилие, омраза или тероризъм, като телевизионните канали, които излъчват неоправдано насилие или порнография също ще бъдат засегнати от регулациите.

Платформите за видео стрийминг ще бъдат задължение да реагират и да съобщават при наличието на подобен тип съдържание.

Предвижда се да бъде въведен софтуер, който да позволява на родителите да филтрират съдържанието преди то да стане достъпно за техните деца.

Директивата ще задължава телевизионните оператори да поставят лимит от максимум 20% на рекламния материал в часовете между 06 ч и 18 ч.

Гръцкият член на Европейската обединена левица/Северна зелена левица Николас Контис обаче не е толкова голям оптимист по отношение на новите разпоредби, като заяви, че правилата не са достатъчни, за да ограничат количеството реклама по телевизията.

„Необходимо е много повече да се направи, за да се намалят рекламите, телешопингът и продуктовото позициониране“, заяви Контис.

Шведският евродепутат Анна-Мария Кораца Билд от Групата на Европейската народна партия разкри, че е гласувала против директивата, като определи ограничаването на рекламното време като своеобразен протекционизъм.

Преди влизането си в сила Директивата трябва да бъде одобрена от Съвета на ЕС. Ако това се случи, държавите членки на ЕС ще разполагат с с 21 месеца, за да приложат регулациите в своите национални законови рамки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:05 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още