IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврогрупата ще обсъди дали данъчната реформа в САЩ не нарушава правилата на СТО

Според новия лидер на Еврогрупата трябва да се обмислят последствията към конкурентоспособността на европейските икономики

10:12 | 05.12.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Финансовите министри на Европейския съюз (ЕС) ще обсъдят американския план за намаляване на данъците на среща в Брюксел днес. Обект на дискусията е дали новата реформа не нарушава международните търговски правила, предава Bloomberg.

Основен елемент в данъчния проектозакон на САЩ, който бе приет от Сената през уикенда, е намаляване на корпоративната данъчна ставка до 20% от 35%. Проектът тепърва трябва да бъде съгласуван с версия, приета от Камарата на представителите, преди да бъде подписан като закон от президента Доналд Тръмп.

„Има някои елементи на загриженост – някои дискриминационни мерки – и възможността някои части от реформата да нарушават правилата на Световната търговска организация“, заяви испанският икономически министър Луис де Гуиндос в Брюксел в понеделник. „Ще поискам комисията да направи допълнителен анализ на потенциалните последици от данъчния план“.

Въпросът около данъчната реформа ще бъде обсъден на работна закуска на финансовите министри на блока, което означава, че не е част от официалната програма на Еврогрупата, коментират четири официални лица, запознати с дискусиите, но поискали анонимност заради частното естество на разговорите.

Португалският финансов министър Мариу Сентену, който бе избран за лидер на Еврогрупата в понеделник, заяви, че европейските страни трябва да обмислят последствията от намаляването на данъците в САЩ по отношение на конкурентоспособността на собствените им икономики, добавяйки, че обсъждането ще бъде „много общо“.

„Много важно за конкурентоспособността на еврозоната е да следваме развитията по света“, каза Сентену за Bloomberg TV. “Всички сътресения за конструктивния баланс в света трябва да бъде обмислен и местната политика в САЩ определено е изключително важна за нас“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още