Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Европарламентът прие резолюцията за върховенството на закона в България

Парламентът изразява съжаление относно „значителното влошаване“ по отношение на зачитането на принципите на правовата държава, демокрацията и основните права

Европарламентът прие резолюцията за върховенството на закона в България

Снимка: Bloomberg L.P.

С 358 гласа „за“, 277 „против“ и 56 „въздържал се“ Европейският парламент прие резолюцията за върховенството на закона в България.

Парламентът изразява съжаление относно „значителното влошаване“ по отношение на зачитането на принципите на правовата държава, демокрацията и основните права, се посочва в прессъобщение от ЕП.

Още по темата

Резолюцията на ЕП няма законодателна стойност.

В текста евродепутатите изразяват „недвусмислената си подкрепа за българския народ в неговите легитимни искания и стремежи за справедливост, прозрачност, отчетност и демокрация“. Те осъждат насилствената и непропорционална намеса на полицията, най-вече твърденията за използване на сила срещу жени, деца и журналисти, както и „незаконните и прекомерни одити“ на частни предприятия, изразили своята подкрепа за протестите.

Застрашени европейски ценности

В текста се отбелязва „значително влошаване на зачитането на принципите на правовата държава, демокрацията и основните права, включително независимостта на съдебната власт, разделението на властите, борбата срещу корупцията и свободата на медиите“. Той се съсредоточава и върху продължаващите системни проблеми в съдебната система, по-специално липсата на законодателна рамка за търсене на отговорност от Висшия съдебен съвет и главния прокурор.

Други опасения включват:

• конституционната реформа, която трябва да бъде в съответствие с международните стандарти;

• възможни промени в изборното законодателство, близо до предстоящите парламентарни избори;

• прибързано приемане на законодателство;

• разследвания на корупцията по високите етажи на властта без осезаеми резултати;

• състоянието на основните права, например по отношение на подбуждащи омраза изказвания, основана на пол и сексуална ориентация дискриминация, правата на ромите и на лицата, търсещи убежище.

Свобода на медиите и европейски фондове

Евродепутатите осъждат кампаниите за оклеветяване и осъждат насилието над журналисти, посочват от ЕП. Те са дълбоко загрижени от влошаването на свободата на медиите, на прозрачността и от липсата на разнообразие в собствеността на медиите, както и от твърденията за отпускане на европейски средства за приятелски настроени към правителството медии. Те подчертават необходимостта от по-строг контрол върху начина, по който се изразходват средствата на ЕС, и от незабавна реакция на опасенията, че парите на данъкоплатците се използват за обогатяване на близки до управляващата партия лица.

„Върховенството на закона означава разделение на властите, но твърденията за съдебна корупция и политически съдебни преследвания се увеличават. Означава свобода на медиите, но ние сме свидетели на нарастващо влияние на властите в обществените медии и прилагането на клиентелизъм, когато става въпрос за частни медии. Означава отстояване на гражданските права, но сме свидетели на полицейска жестокост и потискане на правата на малцинствата“, заяви испанският евродепутат от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Хуан Фернандо Лопес Агилар.

По статията работи: Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

2
 
2
 
4
преди 1 година
Няма профилна снимка
Много ми е интересно как ГРОБаджиите ще изтълкуват положително (за пореден път) и тази резолюция.
0
 
5
 
3
преди 1 година
Няма профилна снимка
Нищо не спира свободата на словото, просто всеки си е купил някоя медия и бълва само неговия си бълвоч, кеф ти дневник, кефти пик. Пък ако щеш ги чети. Това че журналистиката е втората най-стара професия, е всеизвестно. Съдебната корупция я е имало винаги, това че са я отбелязали чак сега, говори лошо за тях.За каква сексуална дискриминация говорят, в Полша направиха ЛГБТ фрии зони, тук не съм виждал да гонят и да бият ***. А за корупцията щом така са се загрижили, защо не погледнат други страни, вкл и Германия, държава без корупция няма, което не я прави приемлива, но това е чисто локумарство.
1
 
3
 
2
преди 1 година
Няма профилна снимка
А на бас, че всички, които до вчера критикуваха "европейските бюрократи" и се присмиваха на социалистите, либералите и зелените (с чиито гласове беше приета настоящата резолюция), сега ще се възторгнат от решението на Европейския парламент. Колкото до "значителното влошаване", с какво го сравняват? С управлението на "Тройната ламя" ли?
5
 
2
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
Лошото е че от тази декларация едва ли ще последва нещо и тиквата ще продължи да дерибейства ... Поне по-рядко ще го викат в Брюксел и няма да харчим държавна пара за това

Още от Европа
Добри икономически и корпоративни новини подкрепиха европейските борси