IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейската мечта на Макрон е по-скоро илюзия без "силна" Германия

Скоро блокът може да бъде разсеян от преговорите за Brexit

15:19 | 03.12.17 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Визията на френския президент Еманюел Макрон за европейска реформа трудно ще се превърне в реална промяна на политиката, ако Франция няма силен партньор в лицето на Германия, пише Ройтерс.

Забавянето на коалиционните разговори в Германия представляват риск за идеите на Макрон за реформа на еврозоната, както и за отбранителната, имиграционната и енергийната политика.

„Ние естествено обръщаме голямо внимание на всичко, което може да помогне за стабилизиране на политическата ситуация (в Германия - бел.ред.), защото без силен партньор очевидно ще бъде по-трудно да се изпълни амбициозния европейски проект на президента“, коментира френският политик Бенджамин Гриву от Националната асамблея.

Макрон и германският канцлер Ангела Меркел говориха често през последните месеци за желанието на Франция и Германия, двете най-големи икономики на Европейския съюз и често двигателите на промяната, да поемат водеща роля в атмосфера на по-тясно сътрудничество.

Но четвъртият мандат на Меркел е под голяма въпросителна, след като тристранните коалиционни разговори със Свободни демократи (ФДП) и Зелените се провалиха. Сега фокусът е насочен към друга "голяма коалиция" със социалдемократите (СДП).

Преговорите обаче може да продължат дълго. Европейският съюз има малък срок за постигане на съгласие по предложенията на Макрон, защото скоро блокът вероятно ще бъде разсеян от преговорите по Brexit и ще трябва да се справи с нов дългосрочен бюджет.

Още повече, съществуват съмнения относно това дали социалдемократите ще превърнат европейската реформа в приоритет в коалиционните преговори.

Ройтерс припомня, че за реформа в еврозоната Макрон призова за създаването на бюджет, финансов министър и отделен парламент за валутния блок.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:22 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 1
fri
преди 6 години
защото "силна" е една илюзия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
fri
преди 6 години
Добре, че "силна" сте го сложили в кавички :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 5
majnata
преди 6 години
Самият Макрон е една илюзия без Меркел ... той беше приставката .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още