IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси достигнаха едномесечен връх в четвъртък

Успокояването на страховете от варианта омикрон подкрепи пазарите на Стария континент

20:12 | 23.12.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейските борси достигнаха едномесечен връх в четвъртък, поведени от банковия сектор, на фона на признаците, че вариантът омикрон може да не е толкова тежък, колкото се смяташе. Това доведе до подобряване на апетита към риск, предават Ройтерс и CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 се повиши с 1%, което е третата му поредна сесия на ръст, подкрепен от банковия сектор и сектора на пътуванията. Той се вписа в ралито на глобалните пазари, стимулирано от силни данни за икономиката на САЩ.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 се повиши с 0,43% и достигна ниво от 7373,34 пункта. Германският DAX е нагоре с 1,04% до равнище от 15 756,31 пункта. Френският CAC 40 прибави 0,77% и завърши деня на ниво от 7106,15 пункта.

Двама производители на ваксини срещу коронавирус заявиха, че ваксините им защитават срещу омикрон, а британски данни показаха, че вариантът може да причини пропорционално по-малък брой хоспитализации от делта варианта, въпреки че експерти по обществено здраве предупредиха, че битката срещу COVID-19 далеч не е приключила.

Изследователи от Единбургския университет и Imperial College London обявиха, че вариантът омикрон не е толкова тежък като делта варианта на коронавируса.

„Вариантът омикрон няма да подкопае икономическото възстановяване, което тече с пълна сила, може да го забави, но 2022 г. ще има привлекателна, стабилна икономическа среда“, коментира Филип Петурсон, главен инвестиционен стратег в компанията IG Wealth Management.

Доходността по европейските държавни облигации се повиши за четвърта поредна сесия, а доходността по американските бенчмаркови ценни книжа достигна двуседмичен ръст с предпазливото връщане на нагласите към поемане на риск на пазара, което намали необходимостта от облигации-убежища и тласна нагоре банковите акции.

Stoxx 600 е напът да се повиши с около 21% тази година, което е малко под ръста с 26% на S&P 500 и е едва на 1,5% от рекордния му връх.

Авиокомпаниите бяха сред най-добре представилите се в четвъртък, като книжата на компанията-майка на British Airways IAG и на унгарската нискотарифна компания Wizz Air поскъпнаха с по около 2%.

Astra Zeneca засили положителните нагласи, след като съобщи, че курсът ѝ с три дози от ваксината ѝ срещу COVID-19 е ефективен срещу варианта омикрон. Тя се позова на данни от лабораторно изследване на Оксфордския университет.

Цената на акциите на швейцарската компания за строителни материали Holcim нарасна с 1,9%, след като тя съобщи, че ще придобие Malarkey Roofing Products за 1,35 млрд. долара, за да разшири нарастващото си присъствие на американския пазар на жилищни покриви.

Книжата на Flutter Entertainment поскъпнаха с 2,1%, след като тя съобщи, че ще придобие италианския онлайн хазартен оператор Sisal за 1,62 млрд. паунда (2,16 млрд. долара) на фона на усилията на компанията за онлайн залагания да разшири присъствието си в Европа.

Цената на акциите на Continental AG прибави 2,5% към стойността си, след като главният изпълнителен директор съобщи пред списание, че германският доставчик на автомобилни части може да достигне горния диапазон на печалбата си през 2021 г. на фона на ускоряването на производството на автомобили през четвъртото тримесечие.

Книжата на германската компания United Internet поевтиняха с малко под 1%, след като стана ясно, че главният изпълнителен директор Ралф Домермут е увеличил дела си в компанията до 50,1%, но няма да отправя оферта за доброволно придобиване към акционери.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още