IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси са на червено след нова порция напрежение между САЩ и Китай

Тръмп каза, че Вашингтон ако иска, може да въведе допълнителни мита на стойност 325 млрд. долара върху китайски стоки

20:11 | 17.07.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейските фондови борси приключиха търговията в сряда с понижения, тъй като напрежението на търговския фронт продължава да тежи на световните пазари на фона на напредващия сезон на отчетите, съобщава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 отчете спад с 0,36%, като акциите на компаниите от петролния и газовия сектор поевтиняха с близо 2%. В същото време секторът на храните и напитките се радваше на ръст от 0,5%.

Във фокуса на пазарите в сряда отново се оказа търговското напрежение между САЩ и Китай, след като американският президент Доналд Тръмп заяви, че двете страни все още имат да извървят дълъг път. Тръмп освен това каза, че Вашингтон ако иска, може да въведе допълнителни мита на стойност 325 млрд. долара върху китайски стоки.

Коментарите на Тръмп идват в момент, когато двете страни се съгласиха да не увеличават напрежението помежду си, за да започнат отново преговори. От миналата година насам двете държави са си наложи взаимни мита за милиарди долари.

Междувременно през деня стана ясно, че инфлацията в еврозоната показва подобрение, но все още не успява да достигне целите на Европейската централна банка. Това обаче може да намали очакванията за понижение на лихвените проценти от страна на централната банка.

Инфлацията в еврозоната на годишна база през юни достигна 1,3% при целева инфлация на ЕЦБ от малко под 2%. В същото време инфлацията във Великобритания е в унисон с целта на Английската централна банка за 2% за втори месец подред.

Инвеститорите следят с интерес и сезона на отчетите за второто тримесечие. Акциите на шведската компания Orphan Biovitrum поскъпнаха с 10%, след като от дружеството прогнозираха растеж на печалбата и продажбите си за цялата година.

Швейцарският производител на часовници Swatch Group отчете ръст в цената на книжата си с близо 6%, след като от компанията заявиха, че очакват силен растеж въпреки спада на печалбата през първата половина на годината.

Акциите на производителя на телекомуникационно оборудване Ericsson поевтиняха с 11,2% след предупреждение за негативен ефект върху печалбата през втората половина на годината.

Swedbank регистрира спад в цената на книжата си с около 7%, след като банката намали дивидента, който разпределя сред акционерите, на фона на скандала с пране на пари, от който пострада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:19 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още