IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските лидери обсъждат избора на Лагард за следващ управител на ЕЦБ

Новото име, което се включва в надпреварата за поста на Юнкер, е на германския министър на отбраната Урсула фон дер Лейен – една от приближените на Меркел

15:53 | 02.07.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Лидерите на Европейския съюз обсъждат възможността да назначат управляващия директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард на поста управител на Европейската централна банка (ЕЦБ). Това съобщават официални представители пред Bloomberg.

Кандидатурата на французойката се разглежда в рамките на продължаващата във вторник среща на върха на европейските лидери, които все още не могат да се разберат за това кой ще заеме водещите постове в Европейския съюз.

Различни варианти вече бяха разгледани за новите ръководители на блока, които ще поемат овакантените в края на годината постове на председател на Европейския парламент, върховен представител на блока по външна политика и ръководител на Европейската комисия.

Името на Лагард се спрягаше и при по-ранни комбинации от кандидати, но в крайна сметка бе отхвърлено заради несъгласие относно това кой ще оглави ЕК. Към момента креслото на Жан-Клод Юнкер, което ще се освободи едновременно с това на Марио Драги през октомври, е основният елемент от преговорите за новите кандидатури.

Новото име, което се включва в надпреварата за поста на Юнкер, е това на германския министър на отбраната Урсула фон дер Лейен – една от приближените на германския канцлер Ангела Меркел. До предложението се стигна, след като страни от Източна Европа, както и дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП), която стана първа политическа сила в новия ЕП, се противопоставиха на предложението от този уикенд начело на комисията да застане холандският социалист Франс Тимерманс.

В рамките на европейската традиция петте основни поста в ЕС са свързани помежду си и кандидатурата на Лагард за поста в ЕЦБ зависи от постигането на споразумение за останалите кандидати.

Ако бъде избрана, Лагард ще стане първата жена начело на ЕЦБ, както и първият ѝ управител, който не е професионален икономист. Досега Франция вече е имала веднъж свой човек в управлението на централната банка – Жан-Клод Трише, който бе неин ръководител от 2003 г. да 2011 г.

Преди да поеме ръководния пост в МВФ Лагард бе министър на финансите във Франция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:47 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още