IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските одитори искат определение за добавена стойност на проектите

Европейската сметна палата предлага ЕК да анализира финансовите и нефинансовите ползи от членството в Евросъюза

16:54 | 15.02.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската сметна палата публикува документ относно бъдещето на Многогодишната финансова рамка на Европейския съюз (ЕС). В документа се призовава да бъде направено ясно определение за "европейска добавена стойност", да има по-голяма гъвкавост и прозрачност, както и по-голяма отговорност при отчитането на бюджета на общността.

Разходите, направени по фондовете на ЕС, трябва да дават ясни и видими резултати на национално, регионално и локално ниво, пише в документа на одиторите. По този начин ще се повиши доверието на европейските граждани, допълват още те. Препоръката е да се оцени ефективността на разходните програми и рисковете, създадени от финансовите инструменти.

Одиторите искат освен това Комисията да анализира както финансовите, така и нефинансовите ползи от членството в ЕС.

В сряда комисарят по въпросите на бюджета на ЕС Гюнтер Йотингер коментира, че заради Brexit вноските на страните от общността в бюджета ще се увеличат. Той обясни още, че с европейските програми ще се финансират само проекти, които носят добавена стойност за ЕС.

Одиторите предлагат още да има по-голяма възможност за реакция на европейския бюджет при променящи се обстоятелства и да се въведе система от резерви за покриване на дългосрочни разходи и непредвидени събития.

Комисията трябва да публикува средносрочен и дългосрочен финансов план, който да включва очакваните неприключени кредити за задължения, авансово финансиране и условни пасиви, както и прогноза за плащанията, анализ на икономическия и финансовия контекст и оценка на риска.

Отчитането на финансите трябва да бъде по-прозрачно, съветват още одиторите, както и да бъдат извършвани публични одити на всички европейски органи.

През второто тримесечие на 2018 г. одиторите на ЕС планират също да представят вижданията си относно предложението на Комисията за следващата многогодишна финансова рамка, относно бъдещето на Общата селскостопанска политика, опростяването на политиката на сближаване и опростяването на програмите за изследвания и иновации

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още