IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция създава инвестиционен фонд за аерокосмическата си индустрия

Секторът е най-големият износител на страната

16:58 | 31.05.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Франция ще обяви план за стимулиране на френската аерокосмическа индустрия през следващите 7 до 10 дни, тъй като икономиката на страната се справи с щетите, нанесени от коронавируса. Това заяви финансовият министър на страната Бруно Льо Мейр в интервю за телевизия France 3 в неделя, цитиран от Bloomberg.  

Мерките ще включват създаване на инвестиционен фонд за подпомагане на малки и средни компании от сектора. Льо Мейр заяви, че иска четири от големите френски аерокосмически компании - Thales, Safran, Airbus и Dassault Aviation - “да присъстват” във фонда. 

Аерокосмическата индустрия е най-големият износител на Франция, като през 2019 г. продажбите в чужбина са оценени на 64,2 милиарда евро, сочат митническите статистики.  

Във вторник страната обяви и пакет от стимули на стойност 8 милиарда евро (8,9 милиарда долара) за възстановяването на автомобилната индустрия във Франция, който включва 5 милиарда евро заеми, гарантирани от държавата, за Renault.  

Льо Мейр смята, че за да оцелее, автомобилният производител Renault трябва да стане по-конкурентоспособен и да има дългосрочна стратегия, която да включва електрически превозни средства. 

Подкрепата за туризма, хотелиерството и ресторантьорството ще продължи поне до края на юни, каза още финансовият министър на Франция. Според него Франция все още може да има "великолепен френски туристически сезон." 

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:02 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още