IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Газпром" започна да изпраща писма с обяснения за новия начин за плащане

ЕС още анализира дали искането на Русия нарушава санкциите, въведени заради войната и не е ясно дали ще бъде прието

21:09 | 01.04.22 г. 18
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andrey Rudakov, Bloomberg&nbsp;</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg 

Руският газов гигант "Газпром" е изпратил писма до своите европейски клиенти, в които обяснява какви ще бъдат новите начини за плащане за природния газ, съобщава Bloomberg. На този етап австрийската OMV и италианската Eni потвърждават за получаването на известието.  И двете компании обясниха, че все още анализират съобщението, което са получили от руския газов гигант.

От "Булгаргаз" коментираха пред БНТ, че все още не са получили писмо от "Газпром" относно новите начини за плащане.

Според одобрения механизъм европейските клиенти на газовата компания трябва да имат две сметки в "Газпромбанк" - една в евро и една в рубли. По този начин купувачите ще могат да плащат в евро, а банката да извърши превалутиране и да преведе средствата в рубловата сметка. След това парите ще бъдат насочени към "Газпром".

По думите на българския финансов министър Асен Василев България плаща за природен газ в долари.
В ЕС все още се чудят как да реагират на това искане на руския президент Владимир Путин, коментира Bloomberg. Според френският министър на околната среда Барбара Помпили тази схема не нарушава договорите, тъй като плащанията в евро са възможни. Германия още анализира предложението преди да реши какво да прави. Дания от своя страна отхвърли искането.

Говорителят на германското икономическо министерство Беате Барон коментира, че "Газпромбанк" има 10 дни, за да обясни точно схемата. Трябва да има и потвърждение, че Централната банка на Русия няма да бъде замесена в нея, защото институцията е под санкциите на Запада. Германия иска да се увери, че предложението на Русия не е начин за заобикаляне на санкциите, наложени заради военната инвазия в Украйна.

В съобщение в профила си в Telegram "Газпром" съобщи, че променя начина на плащане, тъй като това е изискване на руското законодателство. Компанията е отговорен партньор и продължава да изнася газ за своите клиенти, е написано още в публикацията.

Дори и да не бъде приета новата схема, "Газпром" няма да спре веднага доставките на газ, защото тя ще влезе в сила в края на март или в началото на април, поясни още говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.
Цената на природния газ на европейските пазари намаля с 10%, след като опасенията за доставките на газ се поразсеяха.

Европа зависи за около 40% от газовото си потребление от Русия и от години говори за намаляване на своята зависимост от енергоизточници, посочва Bloomberg. Заради войната в Украйна плановете бяха ускорени и Европейската комисия скоро ще представи подробно разписани мерки, които да доведат до намаление на потреблението на газ с около 2/3 още преди края на тази година.

От първоначалните коментари става ясно, че Брюксел планира диверсификация, подобряване на енергийната ефективност и повече зелена енергия. В изпълнение на плана за нови източници на газ, Брюксел подписа споразумение за доставки на втечнен газ от САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

15
rate up comment 2 rate down comment 3
Императорът
преди 2 години
Ами наглият запад да спре да търгува с Русия, като не ще да плаща в рубли !!! Хем сърби, хем боли - както сам каза ти. Лесно е да се зъбиш - както шолц, ама като знаеш, че на главата ти ще скочат 15 милиона безработни, почват да ти тракат зъбките...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 3
юрист
преди 2 години
Остави физиката ми намира- ''тлъстите'' тьотки'' са само при вас- руснаците- виж тук какво става, а после пак се присмивай на идеята ми София да се захранва за отопление от геотермална енергия;D МИНИСТЕРСТВОТО НА ЕНЕРГЕТИКАТА ЩЕ ПОДПИШЕ ДОГОВОРИ С ШЕСТ ОБЩИНИ ЗА ФИНАНСИРАНЕ НА ПРОЕКТИ ЗА ГЕОТЕРМАЛНА ЕНЕРГИЯ09 март 2022 В Министерството на енергетиката ще бъдат подписани договори с шестте общини, класирани в Процедура BGENERGY-1.002 "Използване на геотермалната енергия за отопление или за отопление и охлаждане в сгради държавна или общинска собственост", финансирана по линия на програмата "Възобновяема енергия, енергийна ефективност, енергийна сигурност" на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 20142021 г. В събитието са поканени заместник-министърът на енергетиката Ива Петрова и кметовете на общините, спечелили финансиране - Велинград, Ямбол, Поморие, Бургас, Стрелча и София. Церемонията ще се състои на 10 март (четвъртък) 2022 г., от 15:00 часа в сградата на Министерството на енергетиката София, ул. "Триадица" 8. Основната цел на процедурата е да допринесе за увеличаване на дела на енергията от възобновяеми източници в брутното крайно потребление на енергия и да съдейства за постигане на декарбонизация на сградния фонд чрез изпълнение на проекти за реконструкция на съществуващи или изграждане на нови системи за отопление или охлаждане чрез използване на геотермална енергия.Какво станА сега, а- не можела София да ползва геотермалната енергия и да се отоплява от около 50тте минерални извора на територията на Столична община и околностите й, а;D Не схващаш ли, че българските адвокати сме като дялани камъни- навсякъде намира РАБОТЕЩИТЕ решения и решаваме истинските проблеми..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 5
evlogi
преди 2 години
Майтап бе Уили...Ние имаме една приказка за това-преоблякъл се Илия,погледнал се-пак в тия.Кремълският Джъджеколос се мъчи с тва да покаже на безмозъчната си фенска биомаса колко е страшен и как може да налага условия..Пък то реално само отваря работа на счетоводителите в Газпромбанк...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 6
дядя Вова
преди 2 години
Атлетична юристка до сега не съм виждал. Дори и в нашия тузарски фитнес :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 7
дядя Вова
преди 2 години
Маваши гери => иска твърде много време от тлъсти 3адници. Елементарно е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 3
юрист
преди 2 години
С тази разлика, че една от милиардите жени ''случайно'' все още може да ти обърше такова маваши гери, че да ти изпопадат и малкото останали зъби в устата;0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 2
юрист
преди 2 години
А сега си затвори мократа руска уста, че хвърчат много слюнки от злоба и яд;D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 4
юрист
преди 2 години
Русия вече падна- не можете повече да укривате инфото за българското находище на газови хидрати в България, дори и да искате. Неслучайно така злобно хапете и внушавате, че България нямала никаква алтернатива на руския природен газ. Е- петте години изтекоха и не Япония, а ЕС сега ще ритне ритника на руския природен газ, и то- под вещата диктовка на ваш путин;0 Кой каквото сам си направи, никой друг не може да му го направи;0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 7
дядя Вова
преди 2 години
Русия ке падне! Лето 9999-то..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 6
юрист
преди 2 години
Ще стане ли България Дубай с проекта SUGAR: Черно море крие съкровище за 16 280 милиарда лева Само запасът от метан в газовите хидрати е равен на брутния ни вътрешен продукт за 407 години, твърдят учени Варна, България 11 Авг. 2016, 13:58 блиц. бг Нови изследвания показват, че сме много по-близо до експлоатацията на неконвенционални източници на енергоносители от морето, отколкото се смяташе досега. Откритията са изключително важни, тъй като богатствата, скрити в недрата на Черно море, могат не само да ни отърват от енергийната зависимост, а дори да направят от страната ни водеща сила в добива на горива и електроенергия. Една от най-интересните възможности предлагат т. нар. газови хидрати, представляващи твърд кондензат на природен газ. Тази субстанция е стабилна само при ниски температури и при налягане над 40 атмосфери. Ако се извади на повърхността, твърдият кондензат бързо се топи, като при това става изгаряне на метан. За първи път наличието на ценната суровина е установена именно в Черно море през 1971 г. Успешното добиване на природен газ от хидрати е на практика неизчерпаем източник на енергия, защото според проучванията запасите ще стигнат за период от 64 000 години. Затова е окуражаващо, че най-новите изследвания, направени по проекта SUGAR от германския кораб "Maria S. Merian", доказват огромни количества газови хидрати не само в Черно море като цяло, а и конкретно в близост до българското крайбрежие.Нещо повече - очаква се догодина да бъдат направени първите ОПИТИ ЗА ДОБИВ НА ГАЗ от хидратите в нашата акватория....Японската държавна корпорация Japan Oil, Gas & Metals National Corp (Jogmec) обяви, че първа в света е успяла да добие природен газ от ледени метанови хидрати от морското дъно. Това е станало на дълбочина от 1,3 км, от дъното на Тихия океан на 50 км от брега на остров Хонсю.От Jogmec се похвалиха, че местните запаси са достатъчни, за да се удовлетворят потребностите на страна за синьо гориво за следващите 100 г. Ако прогнозите се потвърдят, това ще е УДАР ПО ИНТЕРЕСИТЕ НА ГАЗПРОМ В РЕГИОНА, защото руският газов монополист инвестира в изграждането на нови трасета и разработването на нови находища, които да удовлетворят нуждите на Япония и Китай от синьо гориво."Големите компании следят внимателно и участват активно в изследванията на газовите хидрати и разработването на методики за добив - коментира в тази връзка доц. Василев. - Те са и първите, които могат да използват опит и техника за промишлена експлоатация на газовите хидрати и да увеличат печалбите си. При все това се опасявам, че в България може да има натиск и изкуствено създадени пречки, както външни, от геополитически характер, така и вътрешни - "български". Ще бъде много жалко, ако се случи така, тъй като газовите хидрати могат да направят България не само енергийно независима, но и високотехнологична и с висок научен потенциал. Защото не само добивът на метан, но и широкото приложение на иновативни хидратни технологии ще променят съществено света в близките десетилетия." https://....blitz.bg/goreshtite-***/shche-stane-li-blgariya-dubay-s-proekta-sugar-cherno-more-krie-skrovishche-za-16-280-miliarda-leva_news435731.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още