IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Геополитическото напрежение подложи на натиск европейските борси в четвъртък

Секторът на туризма и забавленията се представи най-слабо в Европа

19:50 | 17.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Jason Alden/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Европейските борси отбелязаха спад в четвъртък, докато вниманието на инвеститорите беше насочено към геополитическото напрежение в Източна Европа и към нова порция корпоративни отчети, предава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 се понижи с 0,75%, след като съобщенията за артилерийски обстрел и предупрежденията от САЩ за неизбежно руско нашествие в Украйна засегнаха рискови активи.

Секторът на комуналните услуги се повиши с 0,6%, преобръщайки низходящата тенденция, а секторът на туризма и забавленията отбеляза спад от 1,7% и поведе загубите.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 се понижи с 0,87% до 7537,37 пункта. Френският CAC 40 е надолу с 0,26% до равнище от 6946,82 пункта. Германският DAX отстъпи с 0,67% и приключи деня на ниво от 15 267,63 пункта.

В четвъртък Украйна обвини проруски сепаратисти в провокации, като заяви, че при артилерийски обстрел в източната част на страната е пострадала детска градина на цивилна територия.

В същото време американският посланик в ООН Линда Томас-Грийнфийлд заяви пред репортери, че Русия „се насочва към неизбежно нашествие“. Американският държавен секретар Антъни Блинкен трябва да говори пред Съвета за сигурност на ООН по-късно тази вечер.

Европейските пазари следят внимателно развитията в Украйна през последните дни след резки разпродажби в понеделник, когато руското нашествие изглеждаше неизбежно. Среща на министрите на отбраната на НАТО в Брюксел приключи в четвъртък.

Сутринта беше натоварена за отчетите в Европа, като Airbus, Nestle, Standard Chartered, Commerzbank, Orange, Reckitt Benckiser, Schneider Electric и Kering бяха сред компаниите, които обявиха резултатите си.

Commerzbank обяви по-висока от очакванията нетна печалба през четвъртото тримесечие въпреки продължаващото голямо стратегическо преструктуриране и даде положителни указания за 2022 г. Книжата на германския кредитор поскъпнаха с 4,1% до началото на следобедната търговия.

Цената на акциите на нидерландската инженерна компания Arcadis и френската компания за луксозни стоки Kering нарасна със съответно 10% и 6,6% след силни отчети за четвъртото тримесечие.

На дъното на европейския индекс на сините чипове шведската софтуерна компания Sinch отбеляза спад от над 21% след публикуването на резултатите ѝ за четвъртото тримесечие.

Международните инвеститори реагират и на протоколите от януарското заседание на Федералния резерв, публикувани в сряда, които показаха, че ръководителите са задействали планове за повишаване на лихвите и освобождаване на баланса на централната банка от облигации за трилиони долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още