IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия и Франция обещават готов план за реформи в еврозоната до юни

Париж оказва натиск и за завършване на банковия съюз в единното валутно пространство

23:10 | 28.04.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Френският министър на икономиката и финансите Брюно Льо Мер (вляво) и германският му колега Олаф Шолц. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Френският министър на икономиката и финансите Брюно Льо Мер (вляво) и германският му колега Олаф Шолц. Снимка: Ройтерс

Финансовите министри на Германия и Франция потвърдиха намерението си да представят план за реформиране на еврозоната до лятото, предаде DPA.

"Франция и Германия имат еднаква цел - по-здрава и силно интегрирана еврозона", заяви днес френският министър на икономиката и финансите Брюно Льо Мер на неформално заседание на финансовите министри на ЕС в София.

Съвместен план трябва да бъде представен през май или юни, уточни германският финансов министър Олаф Шолц.

"Оптимисти сме, че ще успеем", каза той.

Германия и Франция се зарекоха да представят пътна карта за реформи навреме за срещата на върха на ЕС през юни.

Френският президент Еманюел Макрон изложи през миналата година редица широкообхватни идеи за засилване на икономическото и финансово сътрудничество в Европа, включително създаване на нещо като бюджет на еврозоната.

Предложенията на Макрон бяха посрещнати с предпазливост, а в някои случаи и със съпротива, от депутати от партиите, които участват в управляващата коалиция в Германия.

Френският президент призовава към по-голяма финансова солидарност в еврозоната, включително съвместен бюджет, фонд за предпазване от икономически шокове и финансов министър на валутния съюз, като особено последната идея се оказа предмет на силни спорове, припомня БТА.

Париж оказва натиск и за завършване на банковия съюз в единното валутно пространство. Германският канцлер Ангела Меркел се съгласи, че това е приоритет, но подчерта, че първо трябва да бъде намален рискът в банковия сектор, преди да се предприемат следващи стъпки към съвместна схема за гарантиране на депозитите.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още