IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия не иска наказателни мита за китайските соларни панели*

Берлин се опасява от търговска война, настоява за преговори между Пекин и Брюксел, които ще наблюдава отблизо

11:46 | 27.05.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Германия не иска наказателни мита за китайските соларни панели*

Германия ще използва икономическия си потенциал, за да предотврати налагането на наказателни такси върху някои китайски стоки, за да се избегне търговска война, каза германският канцлер Ангела Меркел по време на среща с китайския премиер Ли Къцян, предаде АП.

Берлин ще оказва натиск за „интензивни разговори“ между Европейския съюз (ЕС) и Китай, за да се намери гъвкаво решение на проблема, допълни лидерът на най-голямата европейска икономика.

В началото на месеца стана ясно, че Европейската комисия (ЕК) планира да въведе наказателни мита върху вносните китайски соларни панели заради ниските им цени с цел защита на европейските производители. Брюксел планира подобни мерки и в телекомуникационния сектор, отбелязва информационната агенция.

Окончателно решение за наказателните мита върху китайските соларни панели ЕК ще вземе, след като проведе консултации с всички заинтересовани страни. Очаква се това да се случи към края на годината.

Ако подобни такси бъдат въведени, това ще нанесе тежък удар върху китайските производители на соларни панели, които и без това имат финансови проблеми заради засилената конкуренция на пазара и плановете на Пекин да намали правителствените субсии за повечето фирми.

Ли Къцян остро разкритикува подхода на ЕС и коментира, че общността „изпраща погрешен сигнал, защото всички заедно се борим срещу протекционизма“. „Обявяваме се против това решение. Надяваме се, че ЕС няма да използва протекционистични мерки за подобни казуси“, коментира Ли по време на срещата му с Меркел.

Европейският съюз е вторият най-голям търговски партньор на Китай след САЩ. Износът на соларни панели за ЕС съставлява около 7 на сто от общия износ на Китай за ЕС.

„Германия ще работи в посока намирането на решение на този проблем възможно най-бързо, защото не вярвам, че въвеждането на наказателни мита ще ни помогне особено“, коментира Ангела Меркел. Тя допълни, че Берлин ще следи отблизо как напредват преговорите между Брюксел и Пекин. Ли на свой ред й благодари, като добави, че Китай се надява двустранните преговори да избегнат евентулен застой в търговията.

Последна актуализация: 13:41 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още