IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия възнамерява да запази финансовите политики на Шойбле

Според Петер Алтмайер властите ще гарантират продължаване на линията на досегашния финансов министър

10:21 | 28.02.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Ангела Меркел и Петер Алтмайер. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ангела Меркел и Петер Алтмайер. Снимка: Ройтерс

Новите власти в Германия ще се придържат към строгите фискални политики на бившия дългогодишен финансов министър Волфганг Шойбле, дори и след като неговият пост бе даден на Германската социалдемократическа партия (ГСДП). Това заяви изпълняващият длъжността финансов министър Петер Алтмайер, цитиран от Ройтерс.

По време на осемте си години на поста Шойбле стана известен в Европа заради фокуса си върху бюджетната дисциплина у дома и в еврозоната, устоявайки на призивите за облекчаване на дълговете на задлъжнелите страни в периферията на валутната общност.

Въпреки че той не е популярен в страни като Гърция заради суровите си виждания за фискална дисциплина, в родината си е харесван политик, тъй като помогна на Германия да стане бързо разрастваща се икономика със слаба инфлация и рекордно ниска безработица. 

„Ще гарантираме, че успешната работа на Волфганг Шойбле ще бъде продължена“, заяви Алтмайер, приближен на канцлера Ангела Меркел и бъдещ министър на икономиката в новото правителство с ГСДП. Една от отстъпките, които консерваторите трябваше да направят в името на широката коалиция, бе важният пост на финансовия министър да бъде даден на социалдемократите.

„Ще се придържаме към бюджет без нов дълг. Няма да увеличаваме данъците“, каза той и допълни, че „на европейско ниво ние ще бъдем отговорни за германските интереси“.

По думите на Алтмайер дори и финансовият министър на ГСДП да се опитва да прокарва не чак толкова трезва фискална политика, той ще бъде обвързан с колективната правителствена отговорност.

Шойбле се оттегли от поста финансов министър, след като бе избран за председател на Бундестага, който е по-фрагментиран от всякога след влизането на крайнодясната партия „Алтернатива за Германия“.

В момента членовете на ГСДП провеждат гласуване по пощата, в рамките на което трябва да определят дали одобряват новата коалиция с консерваторите на Меркел. Резултатите от него ще станат ясни в края на седмицата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:15 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още