IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германски политици призовават ЕС да прекрати преговорите за членство на Турция

Генералният секретар на баварския ХСС Андреас Шойер се обърна към германското правителство с молба за преразглеждане на взаимоотношенията с Турция

19:04 | 12.08.14 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Германски политици призовават ЕС да прекрати преговорите за членство на Турция

Генералният секретар на германския Християнсоциалния съюз (ХСС) Андреас Шойер призовава Европейския съюз (ЕС) да преустанови разглеждането на кандидатурата на Турция за членство в единния блок. Това се случва само няколко дни, след като турският премиер Реджеп Тайип Ердоган бе избран за президент, посочва Worldbulletin.

„Турция на Ердоган няма място в Европа“, цитира изданието Hannoversche Allgemeine Zeitung Шойер. Генералният секретар на ХСС отправя остри критики към избора на Ердоган, като същевременно призовава германското правителство да преразгледа взаимоотношенията си с Турция.

Шойер осъжда Ердоган за намерението му да разшири своите правомощия, за ограничаването на свободата на медиите и изолацията на Израел.

Същевременно председателят на Германската зелена партия Чем Йоздемир, който е германски гражданин с турски произход, коментира пред Nordwest Zeitung, че е малко вероятно Турция да се присъедини към ЕС, докато Ердоган управлява. Той смята, че Турция се превръща във „все по-авторитарна държава“ и добавя, че, имайки предвид нестабилността в Ирак и Сирия, както и конфликтът в Израел и Палестина, една стабилна Турция е ключът към европейската сигурност.

Председателят на Комисията по външна политика към Европейския парламент Елмар Брок заявява пред Die Welt, че трансформацията на Турция в автократична държава ще накърни основите на преговорите за присъединяване към ЕС, пише The Local.

В статия, озаглавена „Какво трябва да знаят германците за Ердоган“, Bild пише: „Не е лесно да обясним на германец защо 20 млн. турци гласуваха за президент, замесен в корупционен скандал за стотици милиони евро. За да го разбере, то той трябва да бъде с турски произход.“

Левият Tageszeitung пише „Победа, но не покоряване“. „Въпреки че Ердоган изразходва силите си, докато бе премиер, за провеждането на гротескна нечестна предизборна кампания чрез контрола върху или чрез сплашване на хората, отговорни за телевизионното отразяване така, че отразяването на опонентите му бе минимално, резултатът от тези избори в сравнение с парламентарните избори от 2011 г. не се промени“, отбелязва изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 3
milioner4e
преди 9 години
Мхм. Има келепир за 1 година 30% по-малка покупателна способност. Ходи и ти там или напрай си овошки в Турция па изнасяй за Всемогъщите. Хем нашия внос го спреха, да го ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 4
michaelis
преди 9 години
Мммм май комшиите ше погледнат на север, явно келепир с ЕС няма да има може пък с Евразията да има ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 1
milioner4e
преди 9 години
И аз призовавам. Знам, че мен ще послушат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още