IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германският износ за Русия се повиши за първи път от пет години

Най-голямо е търсенето на различни машини и автомобили

16:45 | 22.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Германският износ за Русия се е повишил за първи път от 2012 г. благодарение на възстановяването на руската икономика, която беше засегната сериозно от санкциите срещу Москва заради участието в конфликта в Източна Украйна, съобщи Ройтерс.

Германските компании са продали стоки на стойност 24,1 млрд. евро на Русия през първите 11 месеца на миналата година, става ясно от данните на Федералната статистическа служба. Най-голямо е било търсенето на различни машини и автомобили.

Обемът на износа за периода януари - ноември отбелязва ръст от 21% на годишна база. Това е повече от 21,5-те млрд. евро, отчетени през цялата 2016 г. 

За сравнение през 2012 г. германският износ за Русия възлизаше на 38 млрд. евро,  като след това започна да се понижава заради икономическия спад в Русия, породен от санкциите.

Германският внос от Русия също нарасна миналата година с 19% до 28,6 млрд. евро на годишна база през първите 11 месеца на 2017 г. основно заради нарасналото търсене на руски петрол и газ, показват още данните.

По предварителни оценки на Федералната статистическа служба на Германия икономиката на страната нараства с 2,2% през 2017 г. след ръста от 1,9% през предходната година.Това е най-бързият темп на растеж след 2011 г., като икономиката усеща силна подкрепа от страна на потреблението на домакинствата и инвестициите в машиностроенето и оборудването.

В момента в Германия се наблюдава истински бум на фона на най-добрите макроикономически данни в цялата еврозона за последните двадесет години благодарение на засилването на търсенето в световен мащаб.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:37 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още