IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германското председателство се споразумя с ЕП за бюджета на ЕС до 2027 г.

Сега топката е в полето на страните членки на блока

18:11 | 10.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Германското председателство на Съвета на Европейския съюз (ЕС) постигна политическо споразумение с преговарящите от Европейския парламент (ЕП) за осигуряване на съгласието на Парламента за следващата многогодишна финансова рамка - дългосрочния бюджет на ЕС, съобщават от пресслужбата на Съвета.

Споразумението е постигнато днес след интензивни консултации с Парламента и Комисията, които се провеждат от края на август. То завършва всеобхватния финансов пакет от над 1,8 трлн. евро, договорен от лидерите на ЕС през юли, който съчетава следващата многогодишна финансова рамка на стойност малко над 1 трлн. евро с инструмента за възстановяване на икономиката на стойност 750 млрд. евро.

Политическият пакет, съгласуван с Парламента, включва целенасочено засилване на програмите на ЕС, включително „Хоризонт“, „EU4Health“ и „Еразъм +“, с 15 млрд. евро, от които 12,5 млрд. лева са допълнителни средства, а 2,5 млрд. евро са преразпределения през следващия финансов период при спазване на определените тавани на разходите в заключенията на Европейския съвет от 17-21 юли.

Предвижда се и по-голяма гъвкавост, за да може Брюксел да реагира на непредвидени нужди, както и по-голямо участие на бюджетния орган в надзора върху приходите от ЕС от следващо поколение и по-голяма амбиция по отношение на биологичното разнообразие и засилен мониторинг на биоразнообразието и климата.

Изготвена е и индикативна карта за въвеждането на нови собствени ресурси.

Сега сделката трябва да бъде одобрена от държавите членки на ЕС, уточнява се в съобщението. Страните трябва да одобрят и другите елементи на следващата многогодишна финансова рамка и пакет за възстановяване, включително общия режим на условност за защита на бюджета на Съюза, т.е. спиране на евросредства при нарушаване на принципа на върховенство на закона.

Това ще бъде труден процес, особено на фона на съпротивата на няколко държави от Централна и Източна Европа. Премиерът на Унгария Виктор Орбан вече заплаши, че ще наложи вето на бюджета до 2027 г. заради това изискване.

„Преговорите с Парламента отнеха време, но най-накрая се справихме - постигнахме политическо споразумение относно последните подробности за следващия дългосрочен бюджет на ЕС. Това е добре балансирана сделка, която разглежда въпросите, повдигнати от Парламента, като същевременно зачита насоките, получени от Европейския съвет през юли“, посочва Михаел Клаус, постоянен представител на Германия в ЕС. Страната в момента е ротационен председател на Съвета.

„Сега сме в състояние да предприемем следващите решаващи стъпки в процеса - да представим различните части на пакета на държавите членки и Парламента за одобрение“, допълва Клаус.

Европа е силно засегната от втората вълна на пандемията. Клаус подчертава, че ЕС спешно се нуждае от действащ фонд за възстановяване, за да смекчи тежките икономически последици от пандемията. „Надявам се, че всички разбират спешността на ситуацията и сега ще помогнат за разчистване на пътя за бързото изпълнение на бюджета на ЕС и пакета за възстановяване - никой не се нуждае от нови препятствия и допълнителни закъснения“, заключава той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още