Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Glencore отчете печалба от близо 1 млрд. долара от търговията с петрол

Най-големият доставчик на гориво в света очаква общата му печалба от търговска дейност да достигне горния край на целевия диапазон за годината

Glencore отчете печалба от близо 1 млрд. долара от търговията с петрол

Снимка: Bloomberg L.P.

Британската корпорация Glencore Plc заяви, че очаква печалбата ѝ от търговска дейност да достигне горния край на прогнозирания целеви диапазон през тази година, като дружеството се присъедини към големите петролни компании, които в крайна сметка спечелиха от ценовата волатилност въпреки мрачните прогнози. 

Още по темата

Компанията обяви близо 1 млрд. долара печалба преди лихви и данъци от търговията с петрол през първите шест месеца на 2020 г., като сумата се равнява на цялата печалба на Glencore за 2019 г. от петролните пазари, съобщава Bloomberg, позовавайки се на хора, запознати с темата. 

Печалбите от търговията с петрол успяха да спасят енергийния сектор през тази година. В четвъртък Shell и Total обявиха изненадващи положителни финансови успехи въпреки ценовия крах на петролните пазари от пролетта, когато цените на американския лек суров петрол WTI достигнаха отрицателни стойности, а Брент се търгуваше в диапазона 20-30 долара за барел.

Главният изпълнителен директор на Glencore Айвън Глазенберг посочи, че маркетинговият бизнес на компанията е успял да ѝ осигури стабилни „антициклични приходи“.

„Силното представяне през първото полугодие ни позволява сега да повишим очакванията си за EBIT (печалба преди лихви и данъци – бел. ред.) през 2020 г. до горния край на диапазона на нашите прогнози от 2,2 до 3,2 млрд. долара“, посочва Глазенберг.

През март и април, когато цените на петрола се сринаха, търговците бяха в състояние да купуват и съхраняват огромни количества евтина суровина, преди да я продадат по-късно на по-високи цени, търговия, известна в жаргона на промишлеността като Игра на контанго. Все пак влагането на повече пари в тези сделки доведе до увеличаване на нетния дълг, изтъкват от Glencore.

Glencore е най-големият доставчик на гориво, който се позовава на традицията да намалява продукцията, за да поддържа цените, като през последните години задържа добива на суровини като цинк и кобалт, за да възстанови тяхната пазарна стойност.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Германия за руския газ: Да не бъдем изнудвани!