Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Гърция отпуска 2,27 млрд. евро в подкрепа на възобновяемата енергия

Средства са предвидени и за високоефективно комбинирано производство, става ясно от съобщение на ЕК

Гърция отпуска 2,27 млрд. евро в подкрепа на възобновяемата енергия

Снимка: Bloomberg LP

Гърция ще отпусне 2,27 млрд. евро помощ за развитието на възобновяеми енергийни източници. Схемата е одобрена от Европейската комисия (ЕК) и не представлява недопустима държавна помощ, пишат от Брюксел.

Южната ни съседка планира да отпусне средствата за соларни и вятърни централи, както и за соларни и вятърни централи, които са със съоръжения за съхранение на енергия. От подкрепа ще могат да се възползват още проекти, използващи биогаз, биомаса, водни централи, както и геотермални централи.

Средства по тази програма ще могат да получат още и производителите на енергия по високоефективен комбиниран способ.

Още по темата

Гърция планира да инвестира по тази схема и в зелени централи извън страната.

При соларните и при вятърните централи средствата ще бъдат разпределяни чрез търгове, за да бъде насърчена конкуренцията и да се постигне по-ниска цена за потребителите. При останалите енергийни източници средствата ще бъдат директно отпускани освен ако не може да бъде приложен методът за тръжна процедура.

На производители, които са участвали в тръжни процедури за разпределение на подкрепата, тя ще бъде приложена под формата на двустранни договори за разлика. Това означава, че ако цената на пазара е по-ниска от референтната за производителя, държавата ще доплаща разликата, но ако цената е по-висока, производителите също ще плащат разликата. По този начин се гарантира ценова стабилност за производителите, които така могат да планират нужните инвестиции, а разходите на държавата са ограничени.

Целта на схемата е Гърция да успее да постигне целта за въглеродна неутралност до 2050 година, отбелязват от ЕК. Схемата ще важи до 2025 година, а подкрепата за проектите ще бъде с максимален срок от 20 години. Очакванията са със средствата да бъдат подпомогнати 4,2 гигавата инсталиран капацитет.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Шолц: Германия ще действа, ако инфлацията не бъде укротена скоро