IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция ратифицира морска сделка с Кайро, Турция прави военни учения в Източното Средиземноморие

Напрежението между двете съседни страни ескалира този месец

23:07 | 27.08.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Firat Kozok/Bloomberg</em></p>

Снимка: Firat Kozok/Bloomberg

Гърция ратифицира споразумение за морските граници с Египет в четвъртък, часове след като Турция удължи операцията на кораб за сеизмични проучвания в Източното Средиземноморие и съобщи, че ще проведе военни учения в региона идния месец, предава Ройтерс. 

Съюзниците в НАТО Гърция и Турция спорят за правата върху потенциални въглеводородни ресурси въз основа на противоречиви твърдения за обхвата на континенталния им шелф.

Напрежението ескалира този месец, след като Анкара изпрати кораба за сеизмични проучвания „Орук Рейс“ в спорна зона след пакта между Атина и Кайро.

Турция заяви, че договорът нарушава собствения му континентален шелф. Споразумението съвпада и с морски зони, които Турция договори с Либия миналата година, определени като незаконни от Гърция.

Морската сделка от 6 август вече беше ратифицирана от парламента на Египет и беше одобрена от мнозинството в гръцкия парламент в четвъртък вечер.

По-рано турският флот съобщи, че ще проведе военно учение край бреговете на Искендерун, Североизточен Кипър, на 1 и 2 септември. Той също така удължи сеизмичната дейност на кораба „Орук Рейс“ югозападно от Кипър до 1 септември.
Гърция определя действията на Турция като незаконни.

Морските зони дават държавни права върху природни ресурси. Смята се, че Източното Средиземноморие, което до голяма степен е неизследвано, е богато на природен газ.

С разрастването на спора Франция заяви в сряда, че ще се присъедини към военни учения с Италия, Гърция и Кипър в Източното Средиземноморие.

Турският външен министър Хами Аксой заяви, че изпращането на френски военен самолет в Кипър нарушава договори, свързани с контрола и администрирането на острова след независимостта от Великобритания през 1960 г.
Според Аксой позицията на Франция опасно насърчава Гърция и Кипър да ескалират още повече напрежението в региона.

В сряда Гърция съобщи, че планира да удължи териториалните си води в Йонийско море до 12 морски мили от брега й спрямо шест морски мили в момента след ратифицирането на морско споразумение с Италия.

Турция предупреди, че подобен ход на Атина във водите източно от Гърция ще бъде счетен за причина за война.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
vanaia
преди 3 години
... Казано е: туркия ке падне! Гледам проваленият президент се стреми яко да изпълни предсказанието.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още