IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция ще успее да излезе "начисто" от спасителната програма, сочи нов доклад

Според Eurasia Group МВФ няма да пречи за излизането на Анкара от програмата

12:29 | 19.01.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Гърция ще успее да излезе "начисто" от сегашната спасителна програма, което означава, че страната няма да прибягва до друга такава програма, прогнозира Eurasia Group в анализ, цитиран от гръцкото издание "Контранюз". 

В него се твърди също, че Международният валутен фонд (МВФ) бил готов да сложи подписа си върху успешното финализиране на програмата, реализацията на реформите и устойчивостта на гръцкия дълг и че фондът няма да пречи за излизане на Гърция от тази програма. 

Анализаторите преценяват, че е настъпила "неочаквана промяна" в поведението на фонда, който по традиция критикува европейците заради подхода им при решаване на проблема с гръцкия дълг. 

Мозъчният тръст смята, че ако МВФ остане извън гръцката програма, институцията рискува да се самоизолира. 

За Гърция Eurasia Group очаква страната да излезе успешно от спасителната програма през август, когато изтича нейният срок, и да навлезе в период на "повишен надзор". Това мнозина възприемат като "чисто излизане", тъй като няма да има допълнително финансиране за Гърция от страна на институциите. 

Макар в Брюксел да работят за финализиране на програмата, на масата стоят три варианта за Гърция - единият, който анализаторите не смятат за възможен, предвижда на страната да бъде отпусната превантивна кредитна линия от Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ), вторият - да бъде наложен надзор след излизането ѝ от спасителните програми, и третият, смятан за най-възможен, се свежда до това гръцката икономика периодично да бъде проверявана от институциите, отбелязва изданието. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Иван Митев
преди 6 години
При коментиране как Гърция ще излезе "начисто" е полезно да се знае, че заради пренебрегването на вредното влияние от еврото Гърция влезе "в мръсното".Ако не се допускаше тази грешка Гърция нямаше да има сегашните дългове и да понася болезнените щети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още