IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

HSBC повиши ключова цел за рентабилност в опит да привлече инвеститорите

В същото време е малко вероятно тази година да има програма за обратно изкупуване на акции

11:16 | 01.08.22 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

HSBC се опита да привлече инвеститорите в понеделник с по-висока цел за рентабилност и оптимистични перспективи за дивидента, след като най-голямата европейска банка отблъсна предложение от най-големия си акционер – китайската Ping An Insurance Group, да се раздели на две, съобщава Ройтерс.

Базираната в Лондон банка повиши целта си за краткосрочната възвръщаемост върху материалния капитал до поне 12% от 2023 г. спрямо по-ранния минимум от 10%. HSBC заяви още, че възнамерява да се върне към изплащането на тримесечни дивиденти от началото на 2023 г.

Разбираме и оценяваме важността на дивидентите за всички наши акционери. Ще целим да възстановим дивидента на нивата отпреди Covid-19 колкото се може, по-скоро“, заяви главният изпълнителен директор Ноел Куин, който управлява HSBC от над 2 години, в съобщение към резултатите.

HSBC заяви, че ще плати междинен дивидент от 9 цента на акция. В същото време е малко вероятно тази година да има програма за обратно изкупуване на акции.

Книжата, вписани на борсата в Хонконг, изтриха първоначалните си загуби и поскъпнаха с 3,7% в следобедната търговия.

HSBC е под натиск от Ping An да разгледа стратегически възможности като отделяне на основния си бизнес в Азия, за да отключи по-висока стойност за акционерите.

Предложението спечели подкрепата на някои инвеститори на дребно в Хонконг, които бяха недоволни от решението на двойно листната HSBC да отмени изплащането на дивидент през 2020 г.

Банката разкри откритията от преглед, изготвен от външни консултанти за валидността на стратегията си, пред борда, но няма да ги публикува за външно ползване, заяви Куин пред Ройтерс в понеделник. „Погледнете резултатите за полугодието и ще видите стойността на сегашната стратегия“, каза той.

Нашата сила като добре свързана, световна институция е основната причина, поради която клиентите ни на едро избират да извършват банкирането си с нас и сме решени да се възползваме от предимствата, които нашата мрежа ни дава“, каза Куин в прессъобщението.

HSBC отбеляза печалба преди данъците от 9,2 млрд. долара за шестте месеца до 30 юни спрямо 10,84 млрд. долара година по-рано, но над средната оценка на анализаторите за 8,15 млрд. долара, компилирана от банката.

Делът на Азия в печалбата е нараснал до 69% през първото полугодие до 64% година по-рано.

HSBC съобщи за отписване на 1,1 млрд. долара заради неочаквани кредитни загуби, след като засилената икономическа несигурност и ускоряващата се инфлация е довела до трудности за повече кредитополучатели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още